Ministerstvo nedodrželo slib, data z přijímaček a maturit stále ještě nejsou dostupná

pondělí 28. srpna 2017 ·

Ministryně Kateřina Valachová i ředitel Cermatu Jiří Zíka uvedli, že data z jednotných přijímaček i z jarního kola státní maturity budou v anonymizované podobě zveřejněna na portálu novamaturita.cz. Tento slib není splněn, i když mu v cestě nestojí žádné právní ani technické překážky.



Ministerstvo školství uvedlo, že pokud jde o maturitní data, počítá s jejich zveřejňováním v anonymizované podobě k 31. červenci pro jarní kolo a k 1. listopadu pro podzimní kolo maturit. Přestože je již konec srpna, na stránkách novamaturita.cz nejsou tato data k dispozici. Navíc z ní nezákonně zmizela již zveřejněná data z maturitního testu z češtiny a z maturitních slohů (viz § 5 odst. 3 zákona o svobodném přístupu k informacím). Na tento termín, 31. červenec, také MŠMT nezákonně odkázalo žadatele o anonymizovaná data z jednotných přijímacích zkoušek (viz § 14 odst. 5 Infozákona).


Smyslem zveřejňování maturitních dat je umožnit veřejnosti posouzení, nakolik státní maturita opravdu ověřuje důležité znalosti a dovednosti, zda opravdu pomáhá zkvalitňovat vzdělávání. Případně kde a co by bylo možné v konstrukci státní maturity zlepšit. Tento nástroj se opakovaně osvědčil, jak dokázala veřejná debata okolo maturit v loňském i letošním roce.


Přesto letos Cermat nejen nezveřejnil slíbená anonymizovaná maturitní data, ale nezveřejnil ani výsledky všech testových úloh, aby bylo možné posoudit, co konkrétně žáci umějí a neumějí. Ministerstvo školství i sám ministr Stanislav Štech na toto pochybení nijak nereagovali a nezjednali nápravu.


Oldřich Botlík, iniciativa Maturitní data – odtajněno, řekl: „I v případě, že by byla data ve zmíněném termínu zveřejněna, je to pozdě pro ty, kteří je potřebují, aby mohli kvalifikovaně podat případné odvolání proti svým výsledkům. Ale vzhledem k tomu, že MŠMT nedodrželo ani tento termín, zdá se opravdu i pro příští léta nejrozumnější cestou žádat o všechny tyto informace cestou zákona o svobodném přístupu k informacím. A to opět hromadně jako v roce 2016. Věřit ministerským slibům se totiž nevyplácí – ministerstvo řízené politiky ČSSD včas reaguje hlavně na akce, které hrozí velkou veřejnou ostudou. Jinak nemá ani zábrany porušovat zákon.“


Zdroj: Tisková zpráva EDUin

9 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
28. srpna 2017 v 14:50  

Oldřich Botlík a s ním celý EDUin zřejmě nemá dostatečné informatické kompetence.
Opět se nekompetentně vyjadřují k něčemu, čemu nerozumí a snaží se tak vlámat do otevřených vrat. Ta data jsou dávno zveřejněná a Botlíkovo politicky podbarvené útoky nemají žádnou váhu, snad krom sekaného větru. Pod odkazem https://vysledky.cermat.cz/statistika/Default.aspx naleznou zájemci, které zajímají skutečné výsledky, anonymizovaná data. Příště raději dvakrát měřte, než jednou zase něco zmateně vytroubíte do světa.

Simona CARCY řekl(a)...
28. srpna 2017 v 15:47  

Ještě na okraj, aby nebyla mejlka - samozřejmě jsou data dostupná z webu novamaturita.cz, hned třetí odrážka shora "Výsledky MZ". Jenže to by vyžadovalo přemýšlet a nebýt zaslepen animositami.

Mintaka řekl(a)...
28. srpna 2017 v 17:05  

Možná jsou data dostupná z webu novamaturita.cz, ale minimálně mě, je ten web nedostupný, protože má špatně dnssec: https://dnscheck.labs.nic.cz/?time=1503932286&id=149710&view=basic&test=standard

Jirka řekl(a)...
28. srpna 2017 v 17:20  

Všechno šlape jako hodinky. Pohladit po monitoru a zašeptat Pane Mopadži.

Simona CARCY řekl(a)...
28. srpna 2017 v 18:45  

Mintako, opomenul jste informaci k domnelym chybam nastroje dnssec, ktery jste pouzil: ECDSA algoritmy nejsou v tuto chvíli podporovány, chyby vztahující se na alg 13 a 14 jsou způsobeny na straně testovacího serveru. Takze Cermat to ma v poradku. Sorryjako.

Mintaka řekl(a)...
29. srpna 2017 v 7:57  

Díky za upřesnění 13 a 14. Co jsem však neopominul je to, že jsem zadal "novamaturita.cz" do adresního řádku prohlížeče a místo obsahu jsem skončil chybou. DNScheck bych vůbec neřešil, kdyby to fungovalo.

Samozřejmě mohl být problém někde jinde, nicméně jiné stránky běžely bez problému. Nejspíš šlo jen o dočasný výpadek. Teď už se tam dostanu.

Simona CARCY řekl(a)...
29. srpna 2017 v 8:02  

V takovém případě, který popisujete, doporučuji zadat www.novamaturita.cz a problém nenastane.

Mintaka řekl(a)...
29. srpna 2017 v 8:42  

www včetně https://... http:// jsem samozřejmě zkoušel... potom dig, pak dnscheck, u první věci které vypadala jako problém jsem skončil, víc času jsem tomu věnovat nechtěl a už ani nechci.

Spíše by mě zajímaly data na https://vysledky.cermat.cz/statistika/Default.aspx
To jsou ta data, po kterých se volá?

Moje představa je taková, že budou zveřejněna data všech testů bez uvedení osobních údajů žáků (asi i bez uvedení jednotlivých škol).



Simona CARCY řekl(a)...
29. srpna 2017 v 10:24  

Mintako, ano, přesto že slepota nedovoluje EDUinu a napojeným chytrolínům vidět, co je dávno dostupné, jsou to ta data, která očekáváte. Jsou anonymizovaná, jsou po předmětech, jsou za všechny žáky a není z nich možné tvořit žebříčky škol.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.