Rozdíly mezi žáky jsou vždycky, nevidím v tom tragédii, říká učitelka

sobota 29. srpna 2020 ·

Na jaře vysvětlovala dělitelnost nebo rovnice přes monitor. A mimo jiné jí při výuce na dálku chybělo, že na dětech hned nevidí, jestli látce rozumí. „Nebude to jednoduché. V každé třídě něco zbylo, ne všechny kapitoly se daly řešit online výukou. Třeba geometrie je v tomto docela problematická. Nikde nám toho ale nezbylo tragicky moc. Tragédii v tom ani vidět nemůžu. Aby to děti zvládly, tak musím být v pohodě i já. Nesmím z toho být zničená,“ říká Radiožurnálu ve své, zatím ještě prázdné třídě Valdemara Kubíková.



Školní psycholožka a psychoterapeutka Jiřina Mázlová učitelům radí, aby nenasazovali hned na začátku zběsilé tempo a přísný režim. „Nic se nedohání, jede se dál. Moje doporučení je, aby ředitelé stanovili pro pedagogy dostatečný prostor, aby si mohli dovolit přestat jet na výkon a minimálně první měsíc měl každý učitel ve třídě, se kterou je, dvacet třicet minut vyhrazených k tomu, aby se bavili, jak jim je a jak to prožívají,“ říká.


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

5 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
29. srpna 2020 v 14:07  

Zběsilé tempo a přísný režim? Čo to je?

Eva Adamová řekl(a)...
29. srpna 2020 v 16:55  

Už vím, jak zahájím výuku matematiky v devítce.

"Vážení, ministerstvo doporučuje nenasadit zběsilé tempo a přísný režim, takže nasadíme zběsilé tempo a přísný režim."

Petr Portwyn řekl(a)...
29. srpna 2020 v 17:26  

Moje doporučení je, aby ředitelé stanovili pro pedagogy dostatečný prostor, aby si mohli dovolit přestat jet na výkon a minimálně první měsíc měl každý učitel ve třídě, se kterou je, dvacet třicet minut vyhrazených k tomu, aby se bavili, jak jim je a jak to prožívají,“ říká.

Jako dvacet třicet minut v každé hodině, každý den nebo jednou, prvního září?

A k čemu to bude, pokud to má být opakovaně? Aby si popatnácté sdělili, jak se jim líbilo, že nemusí vstávat a teď zase musí a to se jim nechce, ale že jsou rádi, že se vidí s kamarády? To snad víme všichni a říkají si na fejsu a o přestávkách, v jídelně, před školou...

Pokud nám chce kdosi předestřít, že se většina dětí zmítala v nějakých traumatech, tak ne, nezmítala. Aspoň ne v mé třídě a v naší škole. Byl jsem s nimi i s rodiči v kontaktu přes net, takže informace mám.

Silvie A. řekl(a)...
30. srpna 2020 v 9:02  

aby nenasazovali hned na začátku zběsilé tempo a přísný režim. „Nic se nedohání, jede se dál (...) přestat jet na výkon

Bude se něco z toho týkat CERMATu?

poste.restante řekl(a)...
30. srpna 2020 v 12:01  

"Když nemůžeš, tak přidej."
Emil Zátopek

Když máš zpoždění, tak zpomal, posaď se a povídej si s někým o tom, jak se ti ráno nechtělo vstávat.
obecné doporučení všech "expertů na školství" pro zahájení školního roku 2020/21

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.