Otevřít mysl. Školství by potřebovalo změny, míní Češi, kteří rozjeli podnikání se světovým potenciálem

pondělí 15. června 2020 ·

Krize jako nová příležitost. Tak na ni pohlíží i podnikatelé, jejichž byznys začal z myšlenky a dnes z Česka expanduje i na zahraniční trhy. V Událostech, komentářích České televize se o své zkušenosti s pandemií i proměnou byznysu podělili zakladatelé českých start-upů a firem s globálním potenciálem. A podle podnikatelů, kteří rozjeli byznys s globálním potenciálem, je základem ekonomiky kvalitní školství. A to české by se podle nich mělo výrazně proměnit.



„Věřím, že podnikatelé by měli mít ve školách své výukové hodiny a mluvit s mladými lidmi, aby viděli, že i například Josef Průša je normální člověk, byl také student a i oni mohou začít myslet o podobných věcech už v jejich letech, otevřít mysl,“ poznamenala Pvlína Zichová.

„Nejdůležitější je, aby si všichni uvědomili, že to není jen o jednotlivých předmětech, ale o interakci mezi sebou. Nejdůležitější i v tom systému, jak to máme nastavené teď, je se naučit věci dělat projektově, to je daleko blíž reálnému životu než jednotlivé věci separátně,“ dodal na adresu školství a jeho střetu s praxí Josef Průša.

„Mladí lidé by si měli více zkoušet praxi, teorie je donekonečna omílaná věc, ale teprve praxe ukáže, jak to opravdu v byznysu chodí. To je, myslím, nejlepší škola,“ dodal Marek Farník.

A zakladatelka vertikální farmy například sama na vysoké škole přednáší. I ona ve vzdělávacím systému vidí mezery. „Je třeba ve školství zlepšit propojení sféry akademické a uplatnění věcí, co se v této sféře zjistí, v praxi. Tam vidím velkou prohlubeň mezi těmito dvěma světy,“ upozornila Karolína Pumprová.



Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

3 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. června 2020 v 10:23  

Karolínu Pumprovou pytlici pár let zkompetentňovali, a tak jsou rádi, že se potvrzuje, že doopravdy silné osobnosti to středoškolské martyrium zase až tak moc v rozvoji nepřibrzdí.

mirek vaněk řekl(a)...
15. června 2020 v 14:08  

No hezké názory. Takže milí podnikatelé, hurá do škol. Učni se už na Vás těší. Zvlášť jak budete dělat projekty s žáky co neumí násobilku a psát jinak než tiskacím a na mobilu maximálně čučí na p... a hry. Hlavně ty vztahy mezi ničím.

Hezká propaganda, ale pokud necharakterizujete, že vám jde o žáky výběrových průmyslovek a gymnázií, pak je to spíš úsměvné.

Eva Adamová řekl(a)...
15. června 2020 v 19:09  

Ale heršvec práce, děláme, jako by ta děcka žila svůj život jen ve škole, jakoby se učila jen ve škole, jakoby se s lidmi setkávala jen ve škole. Copak není potřeba, aby i mimo školu koukala kolem sebe a učila se? To jim opravdu musíme všechno strkat až pod nos?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.