Jaroslav Mašek: 10 způsobů, jak se o žáky zajímat online

čtvrtek 4. června 2020 ·

Zajímáte se o své žáky, když chodí do školy? Co dělají, co je baví, o co se zajímají, co prožívají nebo co je trápí?… Zaměřme se nyní na to, jak naše žáky lépe poznat v online světě. Protože právě přes něj k nim můžeme najít cestu, získat jejich důvěru a pomoci jim rozvinout jejich jedinečnost. Zde je můj výčet 10 způsobů, jak se můžete o své žáky zajímat online.



Ani jeden se nevztahuje přímo k vaší výuce. Může ji však následně pozitivně ovlivnit a utvářet. Přestože je cílen převážně na třídní učitele, mohou jej stejně tak využít i ostatní učitelé.

1. Pravidelně komunikujte s každým svým žákem pomocí chatu 1:1. 

Napište čas od času přes chat každému ze svým žáků a zeptejte se jich, jak se jim daří a jestli něco nepotřebují.

2. Umožněte svým žákům konzultaci přes video, kdykoliv si o ni řeknou. 

Konzultaci nikoliv nad vaším předmětem, který potřebují vysvětlit, tu vypište jindy, ale pro řešení jejich problémů.

3. Pravidelně komunikujte se svou třídou pomocí uzavřeného, třídního chatu. 

Vaše třída si již společnou online chatovací místnost určitě vytvořila, jen vás do ní záměrně nepozvala. V této, o které mluvím, jste i vy a přestože v ní často půjde o jednostrannou komunikaci od vás směrem k žákům, může přispět k lepšímu poznání celého kolektivu.

4. Pravidelně organizujte online třídnické hodiny prostřednictví videa. 

Ani při nich, podobně jako ve škole, ovšem neřešte výhradně záležitosti spojené s výukou a povinnostmi žáků. Bavte se neformálně, ptejte se žáků podobně jako ve třídě. A když na videu mluví, trvejte na tom, aby si zapnuli kameru. Dokonce by ji mohli mít zapnutou stále, abyste se všichni navzájem viděli a znali bezprostřední reakce.

5. Uspořádejte společné online třídní aktivity. 

Ty mohou být součástí již zmíněné třídnické online hodiny nebo mohou být samostatné. Cílem je především posílení vztahů ve třídě a zlepšení třídního klima. Takovou aktivitou může být např. to, že si budeme sdílet, co se nám v minulém týdnu podařilo, co zajímavého jsme viděli, nebo si každý vybere jednoho spolužáka a poděkuje mu za něco, co pro něj udělal.

Ve výše uvedených způsobech se velmi často opakuje slovo pravidelně. Není to náhoda. Právě pravidelnost zde hraje klíčovou roli, stejně jako celkový výčet těchto způsobů. Mohl bych vás teď vyzvat, abyste aplikovali alespoň polovinu z nich, ale bylo by to ode mne laciné. Myslím si totiž, že je potřeba realizovat všechny. A možná i některé další. Ano, bude vás to stát hodně času a energie a možná si říkáte, že se to nevyplatí. Já věřím, že ano.

Pokud se o své žáky zajímáte při osobních setkáních ve škole, zajímejte se o ně také online. Ne stejnou měrou, ale v míře mnohem větší. V online světě se často pohybují více než v tom reálném, a tak je máte šanci mnohem lépe poznat.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
5. června 2020 v 8:41  

Pardon, co kdyby se začali zajímat žáci?
Vychováváme deprivanty, právě tím, jak kolem nich tančíme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.