Michal Komárek: I epidemiolog Rastislav Maďar rozumí fotbalu. Otázkou je, zda stejně dobře rozumí i školství

sobota 9. května 2020 ·

Říká se, že v této zemi každý dobře rozumí fotbalu a školství, a tak má pocit, že může trenérům mluvit do sestavy a do taktiky a učitelům do toho, jak a co učí. Na závažnosti, ale zároveň i komičnosti toto tvrzení nabývá v době koronavirové krize. Školy se chystají na částečné otevření. Fotbalisté se zase v rámci rozvolňování karantény chystají na plný trénink a možná i dohrání ligových soutěží. Na některé podstatné otázky ale zatím neznají odpovědi. Ve čtvrtek jim poradil epidemiolog Rastislav Maďar.



Michal Komárek (archiv autora)
Maďar mluvil na téma, jak by mohly fotbalové týmy předejít tomu, že pokud se nakazí jeden hráč, nebo trenér, půjdou všichni do karantény. S tímto výhledem by asi nemělo smysl snažit se soutěže dohrát.

„Například v nemocnicích mají určené týmy, které se vzájemně nepotkávají. Něco podobného lze aplikovat ve fotbalovém klubu ve smyslu, že máte minimálně dva hráče na jednu pozici a bylo by dobré, kdyby se potkávali co nejméně,“ vysvětlil podle iDNES epidemiolog fotbalistům.

Je to tedy jednoduché: Každý fotbalový klub by měl sestavit minimálně tým A a tým B, ideálně přidat tým C. Každý nejméně po cca 17 hráčích, aby byla rezerva na střídání a pro případ zranění. Samozřejmostí by mělo být že například trenéři nebo maséři jsou pro každý tým jiní.

Ne, že by mně nějak příliš záleželo na tom, zda se letos dohrají fotbalové soutěže. A samozřejmě souhlasím s epidemiologem Maďarem, že ohledně karantény není důvod přistupovat k fotbalistům jinak než k ostatním občanům. Důležitá mi připadá jiná věc.

Není to doporučení pro fotbalisty podobně absurdní a komické jako ministerské manuály pro znovuotevřené školy? Pro školy, kde se v rámci hygienických opatření jen s mírnou nadsázkou „vyučovací“ den rozdělí do čtyř hlavních bloků: Organizování skupinek a rozestupů před školou, mytí rukou, používání WC a vydávání obědů...

Je to zajímavá situace. Logika Rastislava Maďara je logikou odborníka-epidemiologa: Říká, za jakých podmínek je možné a rozumné rozjet například trénink a fotbalové soutěže naplno. Ta logika se ale zcela míjí s „logikou fotbalovou“, jsou to jiné světy a je více méně jasné, že pokud bude platit epidemiologické hledisko, nemá smysl fotbalové soutěže obnovovat.

Podobně vidí epidemiologové fungování školy...

3 komentářů:

Lexxa řekl(a)...
9. května 2020 v 10:25  

Dobrá otázka pane editore. Dle mého mínění je všechno to rozvolňování sázkou do kola štěstí. Buď výhra nebo bankrot. A nedivím se panu docentovi, že je opatrný. Kdo z nás by si na sebe vzal takovou zodpovědnost.

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. května 2020 v 19:20  

Otázkou je, zda stejně dobře rozumí i školství

Je někde k dispozici přehled lidí, kteří rozumí školství stejně dobře jako fotbalu?

mirek vaněk řekl(a)...
10. května 2020 v 11:19  

Pan Maďar řekl doporučení epidemiologa. Pak by tu měl být někdo, kdo rozumí fotbalu a ta doporučení s ním vykomunikovat Výsledkem by měl být trochu funkční kompromis.

Možná u fotbalu to dopadne lépe než u školství.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.