Michael Canov: Dobrovolně do škol? Kocourkov, ústavní paskvil, protiústavní krok...

sobota 23. května 2020 ·

Ústavní paskvil, který nemá obdoby. Tak vnímá senátor za Liberecko Michael Canov usnesení, kterým ministerstvo školství a ministerstvo zdravotnictví vyhlásily od 25. května dobrovolnou docházku na základní školy. Podle Canova to je v rozporu s Ústavou ČR. Zákon prý hovoří jasně. Po zrušení nouzového stavu se měly děti vrátit do základních škol povinně a všechny. Canov proto vyzývá ministerstva školství a zdravotnictví, aby přijatá opatření zuršila. Informuje MF DNES. 



Michael Canov (facebook.com)
„Školní docházka nemůže být dobrovolná. Nic takového naše ústava nezná. Naopak určuje, že docházka na základní školu je u nás povinná. Samozřejmě, že to stát nezbavuje možnosti zavřít školy z epidemiologických či jiných důvodů a to buď plošně, nebo místně. Stejně tak je možné uzavřít jednotlivé ročníky nebo vyhlásit mimořádné prázdniny. Rozhodně to ale vylučuje udělat z toho docházku dobrovolnou. To je protiústavní krok,“ upozorňuje Canov.

„Je to celé nesmysl. Zvlášť, když minulý týden náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že riziko, že by se děti ve škole nakazily, je téměř nulové. A také, že míra přenosu viru z dítěte na dospělého a naopak je velmi malá,“ komentuje Canov. „Takže podle toho se do školy může normálně bez obav jít. Proto nechápu, o co se ministerstvo opírá, když dětem na prvním stupni povolí do školy dobrovolně jít a dětem na druhém stupni to zakáže. Je to hotový Kocourkov, který je navíc v rozporu s Listinou základních práv a svobod.“


Celý text naleznete v MF DNES

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
23. května 2020 v 10:25  

Chytrých jsou spousty a informací mnoho navzájem si protiřečících. Kde je pravda?

Následné soudy rozhodnou?

Jana Maříková řekl(a)...
23. května 2020 v 13:32  

To se vám povedlo, pane senátore. Povinné promoření.

tyrjir řekl(a)...
24. května 2020 v 2:58  

Michael Canov: O dobrovolné školní docházce a o ošetřovném
https://m.youtube.com/watch?v=N1KAUWWY22w

tyrjir řekl(a)...
25. května 2020 v 17:18  

NECHAJÍ SI RODIČE, ZAMĚSTNAVATELÉ, UČITELÉ A ZŘIZOVATELÉ ŠKOL A PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY LÍBIT AKTIVISMUS MINISTRA ŠKOLSTVÍ PLAGY?

V neděli měl být ve druhé hodině Partie v TV Prima CNN věnované návratu žáků do škol diskutovat ministr školství R. Plaga s poslancem a předchozím předsedou školského výboru V. Klausem ml. Do studia, kde se pořad v sobotu předtáčel, prý "nezvládl dojet" kvůli úrazu, který se mu přihodil po cestě do studia. Nedojel pak ani do nedělního živého vysílání, které se proto uskutečnilo v poněkud "improvizovaném" složení:

https://cnn.iprima.cz/porady/partie/24052020-daniel-munich-bohumil-kartous-frantisek-dobsik

Dnes už pan ministr opět čile vedl svůj monolog o údajné potřebě redukovat učivo na základě aktivistické Strategie vzdělávání 2030+, o úspěšném průběhu dálkového vzdělávání, které prý potvrzuje správnost té strategie atd. Viz rozhovor s ministrem v ČT 24 dnes v 15.10 hod.

Souběžně s tím se dnes z ČT 24 dovídáme, že v šestnácti italských městech probíhají demonstrace a rodičů, zaměstnavatelů i učitelů a zřizovatelů škol protestujících proti omezování práva a povinnosti na školní docházku a proti jejímu nahrazování dálkovým počítačovým jakoby vzděláváním.

Není to ani zdaleka poprvé, kdy se ministr školství Plaga, tentokrát možná nechtěně, "vyhnul" dialogu s legitimními partnery kritizujícími jeho aktivismus (ve sněmovně, se školskou tripartitou, s představiteli zřizovatelů škol v krajích a obcích atd. atd.), za což byl vícekrát nedůvodně opomíjenými osobami důvodně kritizován nejenom senátorem M. Canovem. Není to ani zdaleka poprvé, kdy ministr Plaga nedůvodně prohlašuje protiprávní aktivistismus za pokrok.

Jak to tedy, s odpuštěním "k sakru", je? V těžce postižené Itálii se lidé bouří proti omezování školní výuky a my v Česku budeme ve veřejnoprávní televizi a v Parlamentu poslouchat aktivistické řeči ministra, že u omezování učiva a u náhrady školní docházky dálkovým vzděláváním jde o součást nebo potvrzení (údajně) úspěšné Strategie vzdělávání 2030+? V Itálii Listina základních práv a svobod a Ústava platí a v Česku se na kvalitní vzdělávání vykašleme? Proč vlastně? Jak dlouho ještě budeme trpně tolerovat ignorování důvodných připomínek ministrem školství a poslouchat v ČT "přednostní monology" aktivistů kolem MŠMT ČR?

NECHAJÍ SI RODIČE, ZAMĚSTNAVATELÉ, UČITELÉ A ZŘIZOVATELÉ ŠKOL A PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY I NADÁLE LÍBIT AKTIVISMUS MINISTRA ŠKOLSTVÍ PLAGY?


J.Týř


Viz i

MONOLOGY JDOU MINISTROVI ŠKOLSTVÍ DOBŘE. DIALOGU S LEGITIMNÍMI PARTNERY SE VYHÝBÁ?
http://www.ceskaskola.cz/2020/05/martin-fendrych-skola-vola-kdyz-ucitele.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.