Ludmila Kovaříková: Integrované kurikulum

pátek 29. května 2020 ·

Ať už si to uvědomujeme, nebo ne, samotnou podstatu vzdělávání, výukové metody a další náležitosti ovlivňují vlny novinek přicházející s vývojem technologií. Jedna z opakujících se otázek poslední doby se proto ptá, jak se můžeme připravit nejen na další vlnu, ale také jak připravit studenty na život ve světě, kde tyto změny budou naprosto běžné…



Další z cest je integrovaný studijní plán, který stírá hranice mezi obory a spojuje různé oblasti studia tím, že se prolíná napříč tématy a zdůrazňuje sjednocující koncepty. V integrovaném kurikulu prokazují žáci mnohem vyšší míru získaných znalostí, protože prozkoumávají obsah pozorněji a zabývají se skutečnými problémy. Takové učení je i víc baví, protože výuková lekce, která rozvíjí komunikaci, čtenářské dovednosti i matematiku, je o mnoho zajímavější, než jen prostě poslouchat učivo např. o solárním systému.

Studie i zkušenost učitelů ukazují, že žáci si „látku“ lépe zapamatují, zvyšuje se úroveň gramotností, učitelé řeší méně problémů s chováním a žáci méně chybí. Studenti nejenže propojují své znalosti, ale také nalézají více souvislostí a aktivněji se angažují. Jednou z klíčových výhod integrovaného kurikula je navíc i příležitost pro častější procvičování dovedností.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
29. května 2020 v 6:08  

Vznešený název pro mezipředmětové vztahy?

Silvie A. řekl(a)...
29. května 2020 v 6:25  

Dopis kozáků tureckému sultánovi byl vyargumentován pečlivěji.

Michal Komárek řekl(a)...
29. května 2020 v 7:03  

Zato Vaše poznámka, Silvie A. je příkladem brilantní argumentace!

Petr Portwyn řekl(a)...
29. května 2020 v 7:47  

Paní Karvaiová
Vznešený název pro mezipředmětové vztahy?
Ale kdepak!
Mezipředmětové vztahy měly na PedF trapné konzervy před 30 a více lety, některé konzervy na to dokonce psaly diplomky nebo to měly na státnicích. Ale to přece bylo za Marie Terezie!
Teď je to jiné, lepší, bojujeme za mravnější Arizonu! Je to integrované kurikulum... Necítíte ten rozdíl?

Petr Portwyn řekl(a)...
29. května 2020 v 7:54  

Když k nám jezdili rodilí mluvčí z anglicky mluvících zemí, kde mají Sciences jako integrovaný předmět, tak říkali, že naše děti toho umějí víc.

žáci si „látku“ lépe zapamatují... a žáci méně chybí
Ehm... a to je dobře, nebo špatně?
Já myslel, že 3/4 učiva jsou k ničemu, jak říkají experti, tak je snad lepší, když si toho zapamatují méně, ne?

Robert Čapek řekl(a)...
29. května 2020 v 13:21  

Integrované není vůbec to samé co mezipředmětové a kurikulum není vůbec to samé, co vztahy. Ale p. Katrvaiové je to jedno. Její velmi benevolentní zacházení s termíny je už proslulé.

Ale protože onehdy psala, že se stále učí, budiž: nemůže to být jedno a to samé, natož vznešené, neboť jedno se týká celistvého přístupu k učení žáka a to druhé k práci z učivem. Velký rozdíl! :-)

Eva Adamová řekl(a)...
29. května 2020 v 16:18  

"Další z cest je integrovaný studijní plán, který stírá hranice mezi obory a spojuje různé oblasti studia tím, že se prolíná napříč tématy a zdůrazňuje sjednocující koncepty."

JO, jo a zatím se nám systémem RVP-ŠVP, který se taktéž honosil touto vizí, podařilo zintegrovat výuku matematiky a fyziky tak, že při výuce fyziky žákům chybí potřebný matematický aparát, který jejich neintegrovaní předchůdci zvládali a problémy současných integrovaných žáků neměli. Už dobrých 13 let vidím, že jsme to spíš zderivovali.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.