Učitelé jsou báječní, zvládají to skvěle a podporují se navzájem, říká moderátoka pořadu UčíTelka Petra Křížková

neděle 12. dubna 2020 ·

„Učitelé jsou báječní a zvládají to skvěle. Samozřejmě mají výhodu, protože jsou zvyklí mluvit před obecenstvem a z podstaty profese bývají hodně pohotoví, ale přece jen, když se na kameře rozsvítí červená kontrolka a spustí se přímý přenos, podlamují se kolena kde komu; i já mám po letech pořád velkou trému. Učitelé se ale navzájem podporují. Nejsou tu jen ti, kteří chodí na obraz, ale i další, kteří obsluhují chat. Před vysíláním dělají mexické vlny, předávají si zkušenosti, radí si navzájem, jak to udělat, aby nestáli zády ke kameře a mysleli i na to, že děti doma pracují pomaleji než ve studiu. Jsou to profíci a patří jim velká poklona!,“ říká moderátorka pořadu UčíTelka Petra Křížková v rozhovoru pro magazín Rodiče vítáni.



Petra Křížková (ceskatelevize.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Někteří lidé ale UčíTelku dost kritizují, že málo pracuje s dětmi… 

Já myslím, že je to trochu nepochopení toho formátu. Pořad nemá dětem zasuplovat školu, ale má dát rodičům tipy na to, jak pracovat s dětmi a ulehčovat jim učení v domácích podmínkách. Způsob výuky i probrané učivo budou v každé české škole jiné, takže pořad nemá ambice být na míru ušitou výukou pro každého žáka u obrazovky. Spíš se snažíme vypíchnout ty důležité věci, které by děti měly znát. Předpokládáme, že pro někoho to bude spíš opakování; také se počítá s tím, že výuka pro prvňáčky bude zajímavá i pro předškoláky. Snažíme se dávat návody na procvičování a opakování.

Kdo vůbec určuje plán, vaše „televizní osnovy“?

Odborná stránka a náplň je zcela na MŠMT; to určuje, co se bude v jednotlivých lekcích probírat. Ze začátku nikdo nevěděl, jestli náhodou nebudeme vysílat třeba jen měsíc, teď už je ale zřejmé, že to bude trvat mnohem déle, takže uvidíme, jak se pořad dál vyvine.

A co zpětná vazba od dětí? Vy sama máte dva syny, dívají se? 

Zpětnou vazbu od dětí také sbíráme a musím říct, že mnohým dětem se po škole už opravdu stýská. Kdyby mohly, sednou do lavic třeba hned. Stýská se tedy i našim učitelům, jejich žáci jim moc chybí… A co moji kluci? Tomu mladšímu jsou tři, takže ten z toho ještě velký rozum nemá, ovšem vždycky mu udělá radost, že vidí maminku v televizi. Starší syn je předškolák a vysílání pro prvňáky sleduje rád.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.