Návrat dětí do škol: Místo starších učitelů vychovatelky, obědy od deseti do dvou a o přestávkách jen na WC

pondělí 27. dubna 2020 ·

Školy se pro mladší děti otevřou zřejmě už za měsíc. Rodiče by jim měli co nejdříve oznámit, zda jejich děti do výuky nastoupí. Rozhodování je ale těžké, protože řada věcí zatím není jasná. Například to, zda děti budou moci ve škole zůstat i odpoledne, aby rodiče mohli jít do práce. Není také jasné, jestli bude v novém systému dost učitelů a jak školy zvládnou vydávat stovkám žáků obědy. Deník N shrnuje problematická místa návratu dětí do škol.



„Podle mých informací většina našich dětí z prvního stupně nastoupí, už se do školy těší. Vůbec ale nevím, jak to budou naši učitelé zvládat, když budou muset vést ještě online výuku s dětmi, které zůstanou doma,“ říká ředitel brněnské základní školy Dan Jedlička...

Epidemiologové připouštějí, že by se do škol mohly vrátit v červnu i starší děti. „V případě, že bude v květnu nárůst nakažených pouze v jednotkách případů denně, si umíme představit, že by na poslední týdny před prázdninami ještě šly do školy i děti z druhého stupně základních škol nebo děti z víceletých gymnázií,“ říká epidemiolog Rastislav Maďar, koordinátor pracovní skupiny pro uvolňování karanténních opatření.

Někteří ředitelé škol se ale diví, proč vláda uvolňuje všechno kromě škol. „ Pokud obnoví provoz nákupní centra, nevidím jediný důvod, aby se neotevřely i školy. Dostaneme se do absurdní situace, že starší děti sice nebudou chodit do školy, ale budou místo učení trávit svůj čas po obchodech,“ poznamenává ředitel Dan Jedlička...

Klíčová otázka, na základě které se řada rodičů rozhodne, zda své dítě do školy pošle, nebo ne. „Pokud půjdu do práce, určitě budu potřebovat, aby byla dcera v družině. Nemůžu pro ni chodit v jednu hodinu odpoledne a k babičce ji teď také rozhodně dávat nebudeme,“ říká Zuzana z Plzně, která ještě stále není rozhodnutá, zda dceru do vyučování přihlásí.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
27. dubna 2020 v 11:16  

Deník N to vzal z gruntu, ty jednostranné informace přímo bijí do očí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.