Mladí lidé nezažili krizi. Karanténě se těžko přizpůsobují a internet jim teď nestačí

sobota 4. dubna 2020 ·

Dlouhé hodiny vysedávání u počítače a sem tam nějaká krátká procházka. Právě tak teď mnoho mladých lidí, kteří ještě studují nebo už pracují v režimu home office, tráví poslední týdny. Může se zdát, že generacím internetových domorodců karanténa vyhovuje. Podle odborníků ovšem mnozí z nich musí svůj dřívější životní styl výrazně měnit, což se často nepříznivě podepisuje na jejich psychice. Reportáž přináší on-line deník Aktuálně.



Psycholog Dalibor Špok sice nepopírá, že po zdravotní stránce pandemie koronaviru skutečně nejvíc ohrožuje seniory, ale zároveň zdůrazňuje, že z psychologického hlediska může být karanténa mnohdy rizikovější právě pro dvacátníky a teenagery.

"Psychika mladých lidí může být na podobnou krizi, jakou teď prožíváme, náchylnější, protože mladým lidem chybějí zkušenosti, které mají ti starší, a se vším se setkávají poprvé. Starší lidé už si mnohými traumaty a krizemi sami prošli a mají díky tomu vytvořené mechanismy zvládání. Když se řekne senior, tak se nám leckdy vybaví někdo s holí a počínající demencí, což je ale jen stereotypní představa. Většina seniorů, k nimž se řadí všichni obyvatelé starší 65 let, se od tohoto obrazu výrazně liší," tvrdí Špok.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
4. dubna 2020 v 15:35  

Mladí lidé nezažili...no tak to zažívají teď!!
Kde máte napsáno, že je život řízený podle nějakého návodu - regule. V životě je možné všechno, vy mladí :-)
Nicméně očekávám, že se ozve nějaký sluníčkář, který bude volat "ale my máme právo žít život klidný, který skýtá je samé úžasné zážitky a kde se můžeme hledat až do padesáti a snít a mít plné a adrenalinové zážitky...a...a...

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. dubna 2020 v 16:29  


A což teprve až dojdou všechny předtočené televizní seriály a soutěže...

Ivo Mádr řekl(a)...
4. dubna 2020 v 19:37  

"A což teprve až dojdou všechny předtočené televizní seriály a soutěže..."

Ráno vstanou a zjistí realitu - deprese, uklidit si v pokoji - deprese, donést babičce a dědečkovi nákup ke dveřím - deprese, setkání s rodiči - deprese, zákaz pobytu v pohostinských zařízeních - deprese, zavřené hypermarkety - deprese,... Chudáci mladí lidé. A nyní do toho ten koronavir, umírající lidé,... To je fakt na antidepresiva.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.