Jen jeden pokus a žádné odvolání. Rodičům vadí razantní změna přijímaček

středa 29. dubna 2020 ·

Řada rodičů se začíná bouřit proti novému systému přijímacího řízení v době koronavirové krize... Dosud mohly děti z pátých, sedmých a devátých tříd podávat přihlášky na dvě školy, u kterých následně i vypracovaly písemné testy. Z důvodu koronavirové nákazy ale prošla sněmovnou změna, kde se provede jedna zkouška, která se bude hodnotit na žákem dvou vybraných školách. Kvůli této změně dokonce více jak desítka rodičů odeslala podnět k zástupkyni ombudsmana Monice Šimůnkové. „Stížnosti se hromadí už více jak čtrnáct dní. Rodiče si stěžují na to, že bylo zrušeno druhé kolo přijímacích zkoušek a také že bylo vyloučeno odvolání,“ řekla pro Echo24 Šimůnková. 



Podle ní se ale četnost stížností ještě zvýší, protože mezi rodiči ještě není povědomí o takto razantní změně. „My se tím zaobíráme a v rámci postupu ohledně zákona o veřejném ochránci práv jsem oslovila ministra školství Roberta Plagu s dopisem, kde jsem po něm chtěla zodpovědět nějaké otázky i důvody přijetí této úpravy. Dosud odpověď nemám,“ řekla dále Šimůnková.

Podle ministerstva školství je důvod jedné zkoušky prostý. Podle resortu je to způsobené tím, že je nutné mít snížený hromadný přesun uchazečů, kteří by cestovali na druhou školu. To by se mohlo týkat až 100 tisíc uchazečů. „Primární je tedy epidemiologické hledisko. Druhým závažným důvodem pro toto řešení je maximální zrychlení upraveného harmonogramu,“ řekla pro Echo24 mluvčí resortu Aneta Lednová.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.