Sebevražda je v Česku druhou nejčastější příčinou smrti lidí od 15 do 24 let. Dětských psychiatrů je kritický nedostatek

úterý 3. března 2020 ·

Sebevražda je v Česku druhou nejčastější příčinou smrti lidí od 15 do 24 let, více jich zemře jen při autonehodách. Většina z těch, kteří si v loňském roce sáhli na život, přitom trpěla psychickou poruchou…. Ministerstvo zdravotnictví přislíbilo důraz na prevenci. Nově vzniklá Rada vlády pro duševní zdraví například přišla s nápady, jak ji posílit na školách. Resort společně s Národním ústavem duševního zdraví také vytvořil program pro druhé stupně základních škol, který má šířit osvětu ohledně mezilidských vztahů, duševní pohody a vnímání vlastního těla. Reportáž přináší Seznam Zprávy.



Michal Goetz (repro ČT)
Tragická bilance ale poukázala ještě na jeden dlouho přehlížený problém – nedostatek dětských psychiatrů v Česku. Podle psychiatra Michala Goetze, který stojí v čele diagnostického oddělení na klinice dětské psychiatrie Fakultní nemocnice Motol v Praze, je u nás 132 pracovišť dětské psychiatrie s 94 pracovníky. Takové množství ale ani zdaleka nestačí, problémem je navíc stárnutí lékařů – téměř třetina je starší 60 let.

Děti se často potýkají s úzkostnými poruchami, ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou) nebo depresivními poruchami. „V naší klinické praxi pozorujeme nárůst sebepoškozování, poruchy pohlavní identity a sebevražedných pokusů u dospívajících,” popsal Michal Goetz. Ohroženější duševními potížemi jsou podle něj potomci rodičů se závažnými poruchami nebo předčasně narozené děti.

Léčba úzkostných poruch nebo poruch pozornosti a hyperaktivity je podle Goetze často zahajována pozdě – až v případě závažných problémů a konfliktů zejména ve škole. Možnosti léčby jsou potom částečně omezené, neléčená úzkost přitom zvyšuje riziko pro depresi. Bludný kruh poté pokračuje zvýšeným rizikem pro sebevražedné jednání či zneužívání návykových látek.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

renives řekl(a)...
4. března 2020 v 6:11  

Sama jsem v tomto programu měla (a chtěla!!)pracovat.
Ředitel školy, kde pracuji mi odmítl tuto práci praktikovat(musela bych implementovat do rozvrhu jednu hodinu týdně)...že to prý není potřeba, že čtvrťáci jsou na to malí. (prpogram je koncipován pro 4. - 6. ročníky škol.
Program dle mého tedy NEMÁ žádnou podporu od mšmt. Ředitelé jej mohou odmítnout.

Vážení, začněte s tou osvětou prosím od pánů ředitelů.
Dále mám otázku: řídí ještě mšmt práci škol vůbec nějak???


renives řekl(a)...
4. března 2020 v 6:14  

Ještě bych se chtěla zeptat. Existuje nějaký výzkum zjišťující vliv změn ne výchově (je čím dál benevolentnější) a růstem sebevražd?!?
Já si myslím, že tam je souvislost velmi vysoká!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.