Radka Kvačková: Letos se u zápisů děti neobjeví. Poradny pracují v omezeném režimu, ale odkladů asi neubude

úterý 31. března 2020 ·

Psycholog Václav Mertin míní, že v případě poruch učení odklad pomoci může, v případě poruch chování většinou ne. Když se ho jako dětského psychologa zeptáte, jaký je jeho názor na zneužívání odkladů, mluví tak, jak se od psychologa očekává: „Až základní škola přijme, že má povinnost akceptovat všechny děti téměř bez ohledu na stupeň jejich připravenosti a bude se k nim adekvátně chovat, problémy s odklady zmizí. Dokud tomu tak není, odklady přinášejí prospěch prakticky vždy.“ Tématu se věnují Lidové noviny.



Václav Mertin (ff.cuni.cz)
Ředitelka základní školy Alena Červená vysvětluje, co je třeba udělat, když rodina uvažuje o odkladu pro své dítě. „Žádost o odklad je také k dispozici. Třeba ovšem počítat s tím, že později bude nutné dodat vyjádření dětského lékaře a poradenského zařízení. Tam se mohou rodiče objednat například e-mailem.“ Problém ale je, že v současné chvíli i pedagogicko-psychologické poradny (PPP) fungují omezeně. „Teď objednáváme na vyšetření až na červen,“ prozradila Václava Masáková z PPP pro Prahu 1, 2 a 4. A to letní prázdniny platí pro tato pracoviště stejně jako pro školy.

Ředitelka Alena Červená však radí neztrácet klid. „Všechno se nakonec vyřeší v rámci dobré vůle,“ ujišťuje. I zápis bude mít nějaké náhradní termíny. Pokud jde o odklady, shoduje se ředitelka základní školy s psycholožkou Masákovou: Těch podle všeho neubude.

Ostatně, něco takového nejspíš nepřekvapí nikoho, kdo někdy pobyl na lavičkách dětských hřišť. Zejména matky vidí totiž první třídu nikoliv jako jednoznačnou vymoženost, ale jako start závodu, v němž budou mít výhodu ti vyspělejší, větší a silnější.



Celý text naleznete v Lidových novinách

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.