Povinná maturitní matematika: Stále zmatek

sobota 7. března 2020 ·

Spory kolem povinné maturity z matematiky včera pokračovaly ve druhém čtení Sněmovny, a to i za slovních přestřelek exministrů školství. Dvouletý odklad se nelíbil exministru školství a šéfovi ODS Petru Fialovi. „Odklad o dva roky je nejhorší možný nápad. Je to jen prodlužování zmatku,“ řekl Fiala s tím, že na studenty, učitele, ředitele a rodiče by nadále doléhala nejistota. K tématu se vrací deník Právo.



Kateřina Valachová Fialovi připomněla, že za jeho vedení resortu byla schválena vzdělávací strategie do roku 2020, která s povinnou maturitou z matematiky počítá. Robert Plaga ale doplnil, že je tam také podmínka systémových změn, které ale z velké části nenastaly. Dodal, že se školy potýkají i s nedostatkem aprobovaných matematikářů.

Jan Zahradník (ODS) vybízel ke spěchu. „Proboha, už to rozhodněme, posuňme to dál. Nehleďme na odbornou stránku věci, ale na ty maturanty,“ apeloval.


Celý text naleznete v deníku Právo

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
7. března 2020 v 9:24  

"Nehleďme na odbornou stránku věci, ale na ty maturanty,“ apeloval."

Jak příznačné!!! Rozhoduje se podle dojmů a ne rozumu.

A tak už to chodí.

Lenka Pokorná řekl(a)...
7. března 2020 v 13:36  

Jakýpak zmatek, normální parlamentní rozprava, přednesení pozměňovacích návrhů a posun novely do třetího čtení, kde se teprve bude o všem hlasovat. No a pak ještě šupky dupky do senátu atd. Postě úplně normální legislativní proces.

Zmatek v tom dělají jen novináři.

Nejvíce zcestné jsou pak argumenty typu:"Rychle to schvalte, ať studenti nejsou v nejistotě," kterými se ohání Plaga a jeho příznivci. A kdopak je do té nejistoty uvrhl, ha? Začínám ministra podezírat, že novelu předložil takto pozdě záměrně, aby mohl tímto argumentem na poslance tlačit, či je přímo vydírat.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
7. března 2020 v 15:32  

A Kateřina Valchová stále lže a lže:
Na poslední chvíli na osobní, prý velmi důrazný, pokyn ministra Chládka se ve Strategii 2020 v kapitole 3.1.3. objevilo opatření: „do společné části maturitní zkoušky povinně zařadit matematiku, a to nejdříve od roku 2020, v návaznosti na systémové změny ve výuce tohoto předmětu v základním a středním vzdělávání. A schválila to Sobotkova vláda. Fiala s tím nemá nic společného. A ona to prosadila.
Více viz zde

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.