Zase po roce se premiér Andrej Babiš zlobí na ministra školství Roberta Plagu. A opět kvůli sportovním dotacím.

středa 19. února 2020 ·

V lednu 2019 premiér Babiš uvažoval, že Plagu odvolá. Podle Lidových novin kvůli sportovním dotacím a názorovým střetům s Babišovým oblíbencem a dnes předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou, pod kterého se celá agenda sportu letos přesune. Plagu měl nahradit bývalý primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Ministra školství se ale zastali rektoři, asociace i odbory, a tak premiér od svého plánu upustil. Teď se ale historie opakuje. Znovu jsou ve hře dotace do sportu a znovu to má Plaga u Babiše nahnuté. Reportáž přináší Seznam Zprávy.



Robert Plaga (msmt.cz)
Kvůli jednomu veskrze formálnímu dokumentu totiž přišlo 337 klubů o finanční příspěvek za celý rok 2019. Žádaly o něj MŠMT loni v dotační výzvě Můj klub. Při vyúčtování dotace z roku 2018 ale tyto spolky zapomněly odevzdat jeden formulář a na základě toho jim ministerstvo dotaci stoplo. Podle zákona o rozpočtových pravidlech však měli úřednici kluby vyzvat, aby chybu napravily. To se nestalo, a tak týmy přišly dohromady o zhruba 78 milionů korun určených především na trénink mládeže.

Sportovní organizace dlouhodobě kritizují ministerstvo za to, že s nimi téměř vůbec nekomunikuje. Jejich zástupci se proto obrátili přímo na premiéra Babiše a ten slíbil, že se pokusí najít řešení…

Dá se tak očekávat, že kluby pošlou na ministerstvo houfně správní žaloby. Podle informací Seznam Zpráv už je minimálně jedna na cestě.



Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
19. února 2020 v 16:36  

sport nemá mít se školstvím nic společného

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.