V ČR ubývá řemeslníků, mladí nestačí nahrazovat důchodce

středa 12. února 2020 ·

Navzdory nárůstu zájmu o některé učební obory v posledních letech je v Česku čím dál méně řemeslníků. Starší odchází do důchodu a mladí je nestačí nahrazovat. Zatímco před dvěma lety chybělo v ČR kolem 300.000 řemeslníků, nyní je to přibližně 400.000. Jejich nedostatek souvisí mimo jiné s demografickým vývojem. Vyučení lidé proto často mohou očekávat nadprůměrné příjmy. ČTK to sdělil ředitel pražské Střední odborné školy Jarov Miloslav Janeček.



Celý text naleznete zde

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
12. února 2020 v 14:05  

do důchodu odcházejí ti,co tu dílnu i se zařízením v hodnotě milionu privatizovali po 89 za pár tisíc,předali ji někteří synům,kteří ještě díky tomu,mohou hovořit "o zlatém dně",ne všichni se však potatili,
chtěl li by si dnes vyučenec otevřít živnost/vybavit dílnu -milion mu nestačí,navíc potřebuje někoho na zákazníky,ekonomiku,matroš apod. neboli sám jeden to nezvládne,jde tedy do montovny,ikdyž začínají hodinoví řemeslníci,ale nic moc......

Milan Keršláger řekl(a)...
12. února 2020 v 22:00  

Jako řemeslník na volné noze nepotřebujete z počátku skoro nic (kromě nářadí). Nemá smysl si zařídit miliónovou dílnu, když ani nevíte, co budete dělat. Kromě toho se řemeslníci sdružují (např. elektrikáři a instalatéři mívají v regionech společný krámek, který je zásobuje a oni se v něm střídají). Dražší nářadí si ve větších městech řemeslníci půjčují v půjčovnách (včetně dodávek, bagrů).

Mám dobrého kamaráda, který začínal jako zedník (melouchy po práci), dneska už má garáž plnou nářadí včetně dodávky. Nakupoval si to postupně, jak potřeboval. Sám si od něj půjčuji.

laimes řekl(a)...
13. února 2020 v 18:29  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.