Uzákonit učitelům vyšší platy? Podpora nejistá

pondělí 24. února 2020 ·

Všechny sněmovní strany by přivítaly, aby platy učitelů rostly ke 130 procentům proti celorepublikové průměrné mzdě. Piráti chtějí do zákona dokonce zavést povinnost, aby se takto platy pedagogů pravidelně valorizovaly, a to už od roku 2023. Ale tomu se některé strany vzpírají, protože by to vyšlo na desítky miliard navíc. „Ve druhém čtení zákona o pedagogických pracovnících předložíme pozměňovací návrh, aby průměrný plat učitele odpovídal minimálně 130 procentům průměrné mzdy,“ řekl Právu školský expert pirátů Lukáš Bartoň. K tomu by bylo podle něj potřeba získat navíc 29 miliard korun.



Jasnou podporu piráti zatím nemají. „Podporuji programové prohlášení vlády, kde jsou procenta jasně uvedena. A pak už je zbytečné se bavit o něčem, co má přesah do další vlády. Starám se o to, co bude v době, kdy jsem schopen o tom rozhodnout. Oni tam piráti možná ani nebudou. To bych nepodpořil,“ řekl Právu místopředseda školského výboru Karel Rais (ANO).


Celý text naleznete v Právu

2 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
24. února 2020 v 16:20  

Hlídat poslancům děti? Podpora nejistá.

BP řekl(a)...
24. února 2020 v 21:43  

Dnes na průměrný plat dosáhne učitel po 12 letech praxe. 130 %, což je dnes už nějakých 44 400,-, nepobírá zatím nikdo. V nejvyšším tarifu jsme zatím pouze na 117,5 % průměrného platu.
Takže je mi celá ta komedie ohledně učitelských platů k smíchu.

A moje mzda po 36 letech praxe činí pouze 94,15 % průměrného platu. Nebaví mě to poslouchat, na kolik si my učitelé přijdeme peněz a jestli je to oprávněné či ne.

Chci být už v tom zatraceném důchodu!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.