Učitelská platforma: Třídní učitelé jsou zásadním článkem škol a mají být řádně ohodnoceni

středa 12. února 2020 ·

Učitelská platforma podporuje poslanecký návrh skupiny poslanců vedené Markem Výborným (KDU – ČSL) na zvýšení ohodnocení třídních učitelů. Osobní zkušenosti řady členů Učitelské platformy potvrzují, že výkon třídnictví znamená pro učitele všech typů škol řadu administrativních úkonů navíc oproti běžné práci pedagoga, a proto je zcela na místě, aby byl ohodnocen důstojným příplatkem.



„Kvalitního a motivovaného třídního učitele vnímáme jako jednu z nejdůležitějších osob pro žáky a studenty, se kterými se během jejich studia setkávají. Třídní učitelé jsou jejich nejbližšími průvodci, utvářejí podobu komunikace mezi rodinami a školou, atmosféru ve třídě i společná pravidla. Zároveň je s touto rolí spojeno velké množství administrativy a práce, kterou učitelé bez třídnictví nevykonávají,“ zdůvodňuje podporu návrhu předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová. 

Učitelská platforma zároveň upozorňuje, že pozice třídního učitele v současné době není dostatečně legislativně ukotvena a školám se nedostávají finanční prostředky na to, aby mohly zaměstnávat adekvátní počet nepedagogických pracovníků. Ti by přitom mohli zajistit část administrativní práce, kterou dnes musejí vykonávat třídní učitelé. „Stěžejní částí práce třídního učitele musí být pedagogická práce, administrativní úkony, jako je vyřizování omluvenek, vyplňování tabulek, sčítání absence žáků nebo objednávání školních výletů, mohou mít na starost i nepedagogičtí pracovníci škol. Ředitelé škol však musí mít na jejich zaměstnávání dostatek financí,“ dodává Mazancová. 

Poslanecký návrh tak platforma vítá jako důležitý aktuální krok, který spravedlivě ocení současné třídní učitele, na které velká část administrativy v tuto chvíli spadá. Ve střednědobém horizontu by však na něj měly navázat další kroky ministerstva školství, které by nově popsalo a nastavilo komplexní systém odměňování pedagogických pracovníků s ohledem na jejich kvalitu, osobní růst a profesní rozvoj. A definovalo přitom úkony, které mají být součástí práce pedagogů a které by vykonávali především nepedagogičtí pracovníci škol.

Skupina poslanců vedená Markem Výborným (KDU-ČSL) navrhuje změny v § 133 zákoníku práce, které by znamenaly zvýšení odměny za specializované činnosti učitelů a za výkon práce třídního učitele, vedoucího oddělení na konzervatoři nebo základní umělecké škole nebo vedoucího studijní skupiny na vyšší odborné škole na částku 2500 až 3500 korun měsíčně.


Zdroj: Tisková zpráva Učitelské platformy

4 komentářů:

laimes řekl(a)...
12. února 2020 v 13:40  

tú-přežitek socíku-zrušit

renives řekl(a)...
12. února 2020 v 16:47  

A nebýt třídním,Vám nedovolí.

Ivo Mádr řekl(a)...
12. února 2020 v 20:35  

Učitelská platforma s tímto nápadem přichází s křížkem po funuse.

Radek Sárközi řekl(a)...
12. února 2020 v 21:56  

Oceňuji, že UP konečně podpořila návrh na zvýšení příplatků za třídnictví, který již v roce 2018 zpracovala Pedagogická komora. Dlouho se podpoře bránili... I školské odbory nebo spolky ředitelů škol byli původně proti. Až nyní, kdy poslanci schválili tuto novelu zákoníku práce v prvním čtením, se k našemu návrhu připojila např. i Asociace ředitelů ZŠ.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.