Tisíce studentů neodmaturují. Poslanci jim chtějí pomoci

pondělí 24. února 2020 ·

Politici házejí lano tisícům neúspěšných maturantů na středních školách. Studenti by si mohli dodělat ve zrychleném režimu aspoň výuční list. To navrhuje místopředseda školského výboru Karel Rais (ANO) a podporu má i u soc. dem. Vedle toho piráti s ODS navrhují, aby se neúspěšným studentům automaticky uznal alespoň nižší stupeň středoškolského vzdělání. Informuje deník Právo.



V současnosti jsou neúspěšní maturanti z pohledu uznaného vzdělání na úrovni absolventa základní školy. To v případě, že u maturity pohoří ve všech třech pokusech, které mají pět let od ukončení studia.

Takových, kteří buď vyčerpali všechny tři pokusy, nebo nevyužili pětileté období ke složení zkoušky dospělosti, bylo podle Cermatu, který organizuje státní maturity, mezi lety 2011 až 2017 kolem 27 600. Není ovšem známo, kolik z nich se dalo na studia znovu, ale na jiné škole. Ale pokud se bude povinně maturovat i z obávané matematiky a cizího jazyka, je jisté, že se řady neúspěšných ještě zvýší.


Celý text naleznete v Právu

21 komentářů:

Lenka Pokorná řekl(a)...
24. února 2020 v 13:27  

Ten výuční list ano, ale nižší středoškolské vzdělání ne.

Tomáš Barták řekl(a)...
24. února 2020 v 14:25  

Poslanci jim chtějí pomoci, a proto je budou doučovat. Případně můžou jít poslanci učit. Základní i střední školy je na mnoha místech přijmou s otevřenou náručí.

Tajný Učitel řekl(a)...
24. února 2020 v 16:19  

Poslanci by mohli pomoci zrušením státní maturity cakumprásk. Léta bylo vše v cajku, pak si skupina profesorů z elitních ústavů řekla, že chtějí "víc" a tak "víc" dostali. Akorát že to "víc" je "víc" jenom pro některé a pro gymnazisty je to "víc" nic. Třeba to bylo cílem profesorských kapacit, aby gymnázia vypadala dobře a ostatní špatně.

Lenka Pokorná řekl(a)...
24. února 2020 v 16:26  

Léta bylo vše v cajku ...

Problém je, že nebylo.

Tajný Učitel řekl(a)...
24. února 2020 v 21:50  

Paní Pokorná, vy jste maturovala pomocí DT? Klidně maturitní vysvědčení vraťte, pokud tedy bylo něco špatně.

Pavel Doležel řekl(a)...
24. února 2020 v 22:02  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Pavel Doležel řekl(a)...
24. února 2020 v 22:03  

My jsme, tajnej maturovali v době, kdy maturovalo 30% populace. Já vím, že vy to nedokážete posoudit, ale ten současný didaktický test je doslova triviální. Mně kdyby dal někdo současný DT z matematiky, tak se akorát naštvu a budu si myslet, že si ze mě dělá blázny. My jsme maturovali ještě z výpočtu objemu rotačních těles prostřednictvím určitého integrálu, z binomických rovnic, z Moivrovy věty, z aplikace multinomické věty, atd. Ty dnešní triviality jsou úplně trapné. Co na tom, že hlupákům a nevzdělancům to připadá náročné? Vzdělávací systém by se asi neměl řídit podle názoru hlupáků a nevzdělanců. Nebo snad ano?

Problém nastal později, kdy se se vzděláváním začalo kšeftovat a kdy se podíl maturantů postupně navýšil až nad 50% populace. DT tak nejsou východiskem, ale naprosto nezbytnou terapií nepodkročitelného minima.

Lenka Pokorná řekl(a)...
24. února 2020 v 22:05  

Ale no tak, Tajný, všichni přeci víme, že k masifikaci maturitního vzdělávání došlo až po sametové a k tomu pravému nářezu až po roce 2000.

A jen tak na okraj, já bych angličtinu dnes v pohodě dala, přestože jsem ji pětatřicet let nepotřebovala, Vy matematiku ani náhodou.

Tajný Učitel řekl(a)...
25. února 2020 v 0:45  

"My jsme maturovali ještě z výpočtu objemu rotačních těles prostřednictvím určitého integrálu, z binomických rovnic, z Moivrovy věty, z aplikace multinomické věty, atd."

Probůh Doležele kde jste maturoval? V zemi nezemi na škole matematicko sadomasochistické? Víme, že jste pašák, ale že takový čarokrásný, to jsem nevěděli.

Pokorná, já bohužel z matiky také odmaturoval, po staru tedy, to ještě nebyla maturita z jasnovidectví, kterou evidentně máte vy.

Nelíbí-li se někomu, že dnes maturuje víc lidí než kdysi, měl by lobovat u svého demokraticky zvoleného zástupce za rušení škol s maturitou, třeba víceletých či obyčejných gymnázií, nikoli obhajovat sm s "triviálními" a zároveň prasáckými testy.

Tajný Učitel řekl(a)...
25. února 2020 v 0:46  

Ale ty gymply jsou na tom v té maturitě vážně dobře. To musí být ale dobré školy.

Datel řekl(a)...
25. února 2020 v 10:38  

Žádná nezemě, ale u nás to byl obyčejný gympl v roce 1981. Čemu se Tajnej divíte?

palfel řekl(a)...
25. února 2020 v 11:02  

Já jsem maturoval na gymplu v roce 1982. V maturitních otázkách byly určité a neurčité integrály, derivace, binomické rovnice... A představte si, nikdo z naší třídy nepropadl. Jenom jsme se museli k maturitě alespoň trochu učit.

Tajný Učitel řekl(a)...
25. února 2020 v 11:14  

Ťuk, ťuk Datle. Kdo tam? Sark. Sark kdo? Sark Asmus.

Taky bych mohl říct jó to za mejch časů, to byla opravdová škola hošánci, já maturoval z matiky a měl jsem tam to a toto, a dal jsem to, proto jsem skvělej a vy jste nicky ukňouraný páč neumíte počítať a já jó. A taky jsme měli ruštinu a brannou výchovu, heč, šplhali jsem v gumovejch maskách po tyčích, největší vědec byl Rentgenij Rentgenovič Rentgen, starý zlatý časy. Jenomže čas nestojí a nejde vrátit zpět, mládí se nevrátí, mladé do učňáků nenaženete, ani kdybyste se rozkrájeli. Ani povinnou matikou, ani maturitou ze zpěvu třeba. Akorát jich víc skončí bez ukončeného středního vzdělání. Vy budete slintat blahem, oni budou v lajně na pracáku a pak budete v hospodě nadávat na vyžírky, co žijí z našich daní aniž byste si ve své velikosti uvědomili, že vaše blahorodí jsou součástí problému.

krtek řekl(a)...
25. února 2020 v 15:39  

"Jenomže čas nestojí a nejde vrátit zpět, mládí se nevrátí, mladé do učňáků nenaženete, ani kdybyste se rozkrájeli. Ani povinnou matikou, ani maturitou ze zpěvu třeba. Akorát jich víc skončí bez ukončeného středního vzdělání. Vy budete slintat blahem, oni budou v lajně na pracáku a pak budete v hospodě nadávat na vyžírky, co žijí z našich daní aniž byste si ve své velikosti uvědomili, že vaše blahorodí jsou součástí problému. "

Fajn. Ale když z jakéhokoliv důvodu (nížší IQ, špatné pracovní návyky, časté absence, nefungující rodina, ...) nejsou schopni středoškolské maturitní studium zvládnout, tak co s tím? Nejsou i ty důvody součástí problému nebo za všechno může moje blahorodí?

Tajný Učitel řekl(a)...
25. února 2020 v 19:31  

krtek, pak je třeba řešit špatné pracovní návyky, absence a nefungující rodiny, nízké iq apod.
Do rodiny vás nepustí, nebo třeba přes dávky jako ta holubička navrhuje, jako že když jim vemete dávky, budou děti hnát do školy bičem..

To se musí ve škole a v zájmových aktivitách po škole a to tak, že se od základu změní přístup k sociálně slabým, zanedbaným dětem, přičemž prvním krokem je překonání systémového rasismu, zajištění psycho podpory a spec pedagogů, odkoukání dobré praxe ze zahraničí nebo z českých škol, kde to funguje. Suma sumárum je potřeba udělat co nejvíc ve škole a přestat vymýšlet hovadiny proč to jako nejde, nebo evidentně hloupé trdloviny typu státní maturita.

beltine řekl(a)...
25. února 2020 v 22:07  

"My jsme maturovali ještě z výpočtu objemu rotačních těles prostřednictvím určitého integrálu, z binomických rovnic, z Moivrovy věty, z aplikace multinomické věty, atd."

To je to samé, jako říct: "my jsme maturovali z nepoužitelných hloupostí". To měla být reklama na maturitu z matematiky? :-D :-D :-D

Petr Portwyn řekl(a)...
26. února 2020 v 11:29  

Ehm... stylisticky mi to připomíná... no koho jen? :oD

Jiří Klabal řekl(a)...
26. února 2020 v 13:39  

"Poslanci chtějí studentům pomoct u maturity?" No, jen aby jim neradili špatně...

BP řekl(a)...
26. února 2020 v 20:40  

Já jsem se dozvěděla od žáků 4. ročníku, že do češtiny se nebudou učit, ta je nebude živit, oni musí hlavně udělat maturitu z ekonomiky a účetnictví, protože ty je budou živit. Tak, ať se pak ale na mě nikdo nezlobí, když tu maturitu nesloží. Češtinou se přece nebudou živit, tak ať si to zkusí bez maturity. Co já už s tím?

rváčkazvesela řekl(a)...
26. února 2020 v 21:45  

Já tomu rozumím - poslanci posílí naše řady :-) :-) :-)

Pavel Doležel řekl(a)...
26. února 2020 v 22:03  

"To je to samé, jako říct: "my jsme maturovali z nepoužitelných hloupostí". To měla být reklama na maturitu z matematiky? :-D :-D :-D"

Mistře, vy ale opravdu zlobíte.

Neměl by někdo chuť na dobrou brazilskou kávu?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.