Petr Zídek: Slepé skvrny Daniela Prokopa

středa 19. února 2020 ·

„Na rozdíl od běžného konzumenta výsledků statistik a průzkumů Prokop ví, jak se sociální výzkumy dělají. Může proto některé výsledky odmítnout jako zavádějící, např. relativní příjmovou chudobu, což je údaj, podle něhož je v Česku nejméně chudých z celé Evropské unie, jen asi devět procent. Světe, div se, ale tento výzkum, kterým rádi operují všichni politici u moci, zvláště ti pravicoví, vychází z příjmů před exekucemi. Podle Prokopa je příjmově chudých v Česku třicet procent, tedy více než ve všech starých zemích EU s výjimkou Řecka a Portugalska,“ píše v Lidových novinách Petr Zídek ke knize Daniela Prokopa.



Zídek také píše: 

Když se nedávno diskutovalo o obědech pro školáky zdarma, argumentovali odpůrci tím, že není obědů zdarma, protože každý musí někdo nakonec zaplatit. Prokop kontruje bonmotem, že ani absence obědů zdarma není zdarma – hladové, tedy nezačleněné děti budou mít horší výsledky, větší zdravotní a sociální problémy, které v budoucnosti přinesou náklady – zřejmě násobně převyšující onen oběd zdarma. A podobně je to se vším, co dnes přehlížíme, od školství po regionální nerovnosti. Dnes neřešené problémy budou časem generovat problémy mnohem větší, dala by se shrnout Prokopova kniha. Místo kulturních válek a stigmatizace odpůrců jako zrádců či hlupáků potřebujeme vymyslet politiku, která bude v zájmu všech. Kdo by ale dnes v éře bujícího populismu a vítězného tažení parciálních zájmů tento skutečný restart mohl prosadit, to Prokop nepíše.


Celý text naleznete v Lidových novinách

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
19. února 2020 v 16:38  

co tenhle článek má společného se školstvím?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.