Svobodovi rozjíždí projekt unikátní školy. Slibují sport i vzdělání na vysoké úrovni

úterý 31. prosince 2019 ·

V roce 2017 založil Tomáš Svoboda s bratrem Davidem, šampionem v moderním pětiboji z olympijského Londýna 2012, sportovní tým Kalokagathia Aliance, přičemž přirozeně navazující druhou částí projektu by se měla stát stejnojmenná soukromá základní sportovní škola. Instituci, ve které by měli učitelé u žáků podle antického ideálu pěstovat soulad tělesné a duševní krásy. "Chceme u dětí rozvíjet fyzickou zdatnost i vzdělávání, moudrost. Co se týče sportu, naše škola jim má poskytnout všestranný základ pro pozdější specializaci," představuje Tomáš Svoboda v reportáži deníku Aktuálně.



Sport a trénink jsou každodenní součástí života obou dvojčat a oba mají podobný pocit, že současný vzdělávací systém pro mladé sportovce není nastavený správně... "Dětem chybí sport a pohyb. Rodin a dětí, které mají ke sportu blízko, je relativně málo. Pro většinu ostatních je těžké skloubit dohromady školu a sport. Je tady takový společenský stereotyp, podle něhož se rodiče a děti rozhodují pro pěkné známky, později chtějí vystudovat vysokou školu s co nejlepším prospěchem, než aby se sportem riskovali horší známky. Přitom je v pořádku chtít oboje na nejvyšší úrovni," přemítá David.

"Současný systém dětem, nebo velké části z nich, znechutí učení nebo sport. Nahrne se na ně strašně moc povinností a ztrácí se jim přirozená motivace něco se dozvědět, naučit, na tréninku si pak zahrát, užít si to. Děti, které mají pocit, že se neprosadí ve vrcholovém sportu nebo zjistí, že nepůjdou někam na superprestižní školu, potom sport nebo učení vzdávají úplně. To nechceme, je to hrozná škoda," přidává Tomáš...

Základy sportu podle Davida Svobody ke vzdělání jednoznačně patří. "Jedničkáři, kteří nechytí míč nebo nemají návyky ke zdravému životnímu stylu, podle mě nejsou kompletně vzdělaní," upřesňuje majitel zlaté olympijské medaile.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
2. ledna 2020 v 7:17  

A proč ne. Každý, kdo nasbíral PR kredit v jakékoli oblasti se snaží jet na vlně ... Je na těch, kdo zaplatí:-)
Ještě vydají kuchařku, vsaďte se.

Petr Portwyn řekl(a)...
2. ledna 2020 v 8:20  

Když z toho člověk odrbe povinné úlitby typu "ach, kolik dnes ti chudáčkové mají povinností" a "děti kvůli škole nemají čas sportovat", tak to zas tak šílený projekt není. Reklamní řeči jsou kvůli médiím, a zákazníka si najdou. Ovšem Svobodové musejí vědět, že je to kec :)

Ze zkušenosti: učím řadu mladých sportovců, a učil jsem i vysloveně špičkové mladé sportovce. Ani jeden neměl vážné problémy se školou. A nikdy nezapomenu na soustředěnou pozornost, kterou výuce fyziky věnovala jedna budoucí reprezentantka. Chodila na polovinu hodin, ale uměla všechno. Pravda, měla upravený režim zkoušení, na něco se jistě podívala doma, ale práce na hodinách byla excelentní. Díky tomu, že "nehrála piškvorky", stihla vše.

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. ledna 2020 v 16:31  

Díky tomu, že "nehrála piškvorky", stihla vše.

Nehrála piškvorky, stihla vše. Nehrála piškvorky, stihla vše. Nehrála piškvorky, stihla vše.
Nehrála piškvorky, stihla vše. Nehrála piškvorky, stihla vše.
Nehrála piškvorky, stihla vše.
.....

BP řekl(a)...
4. ledna 2020 v 0:01  

Moje zkušenost s mladými vrcholovými sportovci na doučování je vesměs pozitivní. Dodržují disciplínu ve všem a mají pevnou vůli. Učí se velmi rychle. Mnohdy potřebují pouze "nakopnout".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.