Martin Fendrych: Zpatlaná stávka škol. Dobšík symbolizuje bídu učitelského stavu

středa 6. listopadu 2019 ·

„Odborář Dobšík to nezvládl, nemá na své straně drtivou většinu škol, rodičů, ale ani všechny odborné, vzdělávací organizace. Chyba. A přitom by stávka, pořádná, smysluplná, byla potřeba už dávno,“ píše Martin Fendrych pro deník Aktuálně.



Martin Fendrych (repro ČT)
Fendrych mimo jiné píše: 

Dobšíkova stávka netrefuje podstatu, uvízla v nesmyslu (tahačka o dvě procenta do tarifů). Odborář, jistě nechtěně, sám symbolizuje bídu českého školství. Dosáhne leda toho, že si lidé zmasírovaní Babišovými marketéry řeknou: "Co chtěj ty školometi, sakra? Dyť maj dost! Dyť pro ně ten Andrej dělá, co může." Plus: "Přidá snad někdo mně?" (Mimochodem, den stávky učitelé nedostanou zaplacený. Tratí na ní.)

Zpatlaná stávka. Jejím tématem mělo být zvýšení o 15 procent a pokud možno zrušení tarifů. Mohla také žádat všechny peníze pro ředitele, aby mohli sami určit, do jaké složky je vloží. Nejde jen o začínající učitele, jde i o ty dlouho učící, kteří umějí řemeslo a zaučují mladé, pěstují si je. Jde o celý zastaralý školský systém, který by se měl překlápět k hledání talentů a pěstování schopností jednotlivých dětí.

Jde o to, aby nechybělo 6000 učitelů, aby mladí měli zájem studovat pedagogiku, aby politici v téhle zemi nesráželi inkluzi, zapojení dětí s lehkým postižením do běžné výuky. Jde o to, aby ředitel nebyl ouřada a hasič, který na školu, kantory a žáky či studenty nemá čas.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
6. listopadu 2019 v 11:03  

A divíte se pane Fendrychu? Poajďte učit a pozvedněte to. Nebo jinak, co s tím?

tyrjir řekl(a)...
6. listopadu 2019 v 11:38  

Souhlasím. A symbolizuje ji v něčem správně. Ve včerejších událostech například ¨Dobších řekl, že školství bude v pořádku až skončí zideologizovanost a hrubá feminizace v počátečním vzdělávání. :)))

Tajný Učitel řekl(a)...
6. listopadu 2019 v 13:29  

Dobšík za to nemůže. Vždycky budou školy, kde ředitel rozhodne. Vždy budou učitelé, kterým se nechce. Myslím že vzhledem k okolnostem je stávka úspěch.

rváčkazvesela řekl(a)...
6. listopadu 2019 v 13:48  

D. také řekl, že muž musí uživit rodinu... žije v minulém, století? Co ženy samoživitelky - učitelky, kterých je stále víc? Taky proto, že když se rozvede učitelka z 99% zůstane sama. kde by taky někoho potkala, že?
Vůbec to nemusel říkat takto. Měl říci, až bude plat vysokoškolsky vzdělaných tak nějak podobný.

L.snirch řekl(a)...
6. listopadu 2019 v 15:26  

"Kde by někoho potkala? "
Rváčko, to jsou argumenty, se fakt bavím.
Vybarvěte si modré okýnko Rychlých šípů pro dnešní den.

Lenka Pokorná řekl(a)...
6. listopadu 2019 v 15:55  

"Dobšík symbolizuje bídu učitelského stavu..."

A co v tom případě symbolizuje podrazák Plaga?

BP řekl(a)...
6. listopadu 2019 v 19:39  

Běda ženám, kterým muži vládnou!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.