Prohlášení CZESHA k platovým poměrům v regionálním školství od 1.1.2020 po jednání s vedením MŠMT dne 4. 11. 2019

úterý 5. listopadu 2019 ·

Stanovisko Unie CZESHA ke stávce ve školách ze dne 3.11. 2019 bylo vyjádřením názoru na očekávané přerozdělení prostředků meziročního navýšení pro platy pedagogických pracovníků v regionálním školství. Okamžitou reakcí ministra školství Roberta Plagy na toto stanovisko byla výzva k jednání pro upřesnění číselných údajů, ze kterých jsou prováděny výpočty ministerstva v rámci kalkulací růstu pedagogů od 1.1. 2020. Jednání proběhlo  4.11. 2019.



Vedení ministerstva na jednání předložilo tyto argumenty: plánovaný nárůst tarifních platů o 8 % v roce 2020 je kalkulován pro očekávaný maximální počet pedagogických pracovníků 185 000. K tomuto počtu došlo MŠMT na základě statistických údajů z roku 2018 (168 475 pedagogů) a navýšení o předpokládaný nárůst počtu pedagogů růstem kapacit, rozsahem přímé výuky v souvislosti s reformou financování, implementací společného vzdělávání a překryvy při zajištění výuky v předškolním vzdělávání a se zohledněním možného navýšení příplatků za vedení, které jsou od tarifních platů odvozeny.

Při plánovaném počtu učitelů představuje navýšení platových tarifů o 8 % reálnou částku, která přibližně odpovídá objemu 75 % z celkového nárůstu objemu platových prostředků (tedy 11 miliard Kč včetně odvodů). To je v souladu s dohodou z jednání s panem premiérem Babišem a panem ministrem Plagou z 25.10. 2019, podle která má dojít k navýšení platů o 75 % v tarifní části a 25 % v nadtarifní části platu.

V této souvislosti také apelujeme na členy poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, aby při projednávání rozpočtu pro rok 2020 došlo k naplnění přijatých usnesení a objem prostředků na platy pedagogických pracovníků pro rok 2020 dosáhl meziročního růstu 15 %. Aktuální situace bude také předmětem dalšího jednání Národní rady Unie CZESHA dne 6.11.2019.

Za Unii CZESHA:
V Praze 4. listopadu 2019

Ing. Jiří Zajíček, předseda Národní rady a předseda Asociace Středních průmyslových škol ČR, v.r. Mgr. Jan Mareš místopředseda Národní rady a předseda Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání, v.r. Mgr.
Jiří Nekuda člen předsednictva Národní rady a předseda Asociace ředitelů hotelových škol, v.r.
Karel Dvořák člen Národní rady a předseda Sdružení učňovských zařízení, v.r.

1 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 9:24  

Ke stávce: http://blog.aktualne.cz/blogy/josef-soukal.php?itemid=35110

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.