Jaroslav Mašek: Tvoříme Wikipedii – díl 7.: 5 kroků než začnete s Wikipedií ve škole

pátek 29. listopadu 2019 ·

V minulých dílech jsme si představili mnoho různých cest, jak editovat Wikipedii se žáky, ať už šlo o aktuální témata (BETT, WTD či WMF), konkrétní předmět (ČJL) nebo obecně kategorie článků, které vyžadují úpravy (5 kategorií a dalších 5 kategorií článků k úpravám). Všechny uvedené scénáře vycházely z předpokladu, že již máme za sebou vlastní zkušenosti s editací Wikipedie a nyní je ve výše uvedených příkladech chceme předat svým žákům. Co když jsme ale ještě nikdy Wikipedii needitovali a nevíme, jak kurz Wikipedie ve škole realizovat? V následujícím textu si představíme způsoby, jak poznat Wikipedii po stránce editační i edukační, jak získat inspiraci pro její využití ve výuce i jak nejlépe připravit vlastní kurz psaní Wikipedie na škole.



Kurzy pro dospělé 

Pokud nemáte žádnou editační zkušenost s Wikipedií nebo jste začínajícími wikipedisty, vyplatí se navštívit kurz pro dospělé nebo kurz pro seniory, které pořádá Spolek Wikimedia Česká republika. Zde získáte všechny potřebné zkušenosti z pohledu editora Wikipedie, od jednoduchých editací až po tvorbu nových článků. Kurzy vedou zkušení lektoři a wikipedisté, kteří vám odpoví na jakoukoliv otázku týkající se Wikipedie i dalších projektů Nadace Wikimedia.

DVPP kurz Uč (s) Wiki 

Po editorské zkušenosti je další fází zkušenost vzdělávací, tedy získání konkrétních představ o tom, jak zapojit Wikipedii do výuky. Spolek Wikimedia ČR za tímto účelem připravil pro učitele půldenní, intenzivní DVPP kurz, na kterém si můžete mimo jiné vyzkoušet několik vzorových aktivit s Wikipedií, seznámit se s příklady dobré praxe využití Wikipedie i získat představu o tom, co vše je potřeba udělat při realizaci kurzu Wikipedie na škole. V závěru kurzu si za pomocí lektorů vytvoříte vlastní aktivity na svou konkrétní hodinu, které jste schopni další den použít. Kurz je organizován na jedné ze škol přihlášených učitelů, není tedy nutné nikam dojíždět. A přijít na něj mohou i přihlášení učitelé z jiných škol.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.