Exkluzivní průzkum: Téměř dvě třetiny Čechů si myslí, že platy učitelů porostou dostatečně

pondělí 25. listopadu 2019 ·

Učitelé na některých místech Česka stávkovali začátkem listopadu za vyšší růst platů. Téměř dvě třetiny lidí si ale myslí, že kantoři dostanou přidáno dost. Vyplynulo to z exkluzivního průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Naopak jen třetina dotázaných uvedla, že učitelům porostou platy málo.



Na 62 procent lidí totiž považuje současný růst platů za dostatečný. Přesvědčeni jsou o tom hlavně lidé nad 30 let, většinou se středoškolským vzděláním nebo výučním listem.

Že učitelům rostou platy málo, si naopak myslí jen třetina lidí. „Jsou to většinou mladší lidé, lidé s vysokoškolským vzděláním a také lidé, kteří jsou v každodenním kontaktu s učiteli. Takže žáci a studenti,“ vyjmenovává pro Radiožurnál Michal Geisler z agentury Median.

Předseda školských odborů František Dobšík připouští, že se jim možná nepodařilo přesvědčit lidi mimo školství o tom, co učitelé vlastně chtějí. „Jsem si vědom toho, že kampaň, která se kolem toho vedla, byla hodně nepřehledná. Možná kdyby se nám podařilo více zpropagovat obsah učitelské práce, tak bychom dostali veřejnost více na svou stranu,“ dodává.


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

31 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
25. listopadu 2019 v 11:04  

A kolik si respondenti myslí, že učitelé mají? Těch 45 000 korun, které jsou už dva roky prezentovány každý týden v médiích?

Radek Sárközi řekl(a)...
25. listopadu 2019 v 12:08  

Jiný průzkum z roku 2018:

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/platy-cesko-pruzkum-odhady-lidi-plat-zdravotni-sestry-pecovatele-ucitele.A180709_213517_ekonomika_jumi

Michal Komárek řekl(a)...
25. listopadu 2019 v 12:15  

Ten průzkum je zajímavý nejenom tím, že jeho respondenti považují platy učitelů za podhodnocené, ale také tím, že si myslí, že učitelé berou méně než je skutečnost.

87% respondentů si myslí, že učitelé na ZŠ berou méně než 30 000.

Tedy žádných 45 000 na základě mediální masáže, pane Sárközi.

Radek Sárközi řekl(a)...
25. listopadu 2019 v 16:24  

Média "informovala" o stávce velice nevyváženě, jak upozorňuji ve svých článcích, například zde: https://sarkozi.blog.idnes.cz

Radek Sárközi řekl(a)...
25. listopadu 2019 v 16:26  

Pane Komárku, povšimněte si prosím toho, že odkazovaný průzkum je skoro rok a půl starý, tudíž vznikl před aktuální mediální masáží vlády ohledně výše platu učitelů...

Michal Komárek řekl(a)...
25. listopadu 2019 v 16:54  

Pane Sárközi, povšimněte si, prosím, že jste napsal "A kolik si respondenti myslí, že učitelé mají? Těch 45 000 korun, které jsou už dva roky prezentovány každý týden v médiích?"

Píšete tedy o "mediální masáži" trvající dva roky.

BP řekl(a)...
25. listopadu 2019 v 18:29  

To je ovšem zajímavé. Veřejnost si myslí, že učitelé berou dost vysoké platy, proto jim už nepřidávejte, ale my bychom za ty směšné peníze do školství pracovat nešli. Jinde si vyděláme lépe.
Tak asi tak nějak, přátelé.

Tajný Učitel řekl(a)...
25. listopadu 2019 v 19:03  

Tož ať si veřejnost učí děti sama. Fakjú pane učiteli.

Ivo Mádr řekl(a)...
25. listopadu 2019 v 19:08  

A potom že mladí učitelé do škol nechtějí a nechtějí. Veřejnost je ovlivněna masmédii a ty nejsou na straně učitelů. Každý přece chodil do školy a všemu rozumí.

Radek Sárközi řekl(a)...
25. listopadu 2019 v 19:47  

Ani sem na Českou školu pak Komárek nevpustil články, které stávku vysvětlovaly, natož aby se objevily jinde v běžných médiích... Kontaktoval jsem řadu tištěných médií a nikde neměli zájem o článek, který stávku nekritizuje!

Michal Komárek řekl(a)...
25. listopadu 2019 v 20:15  

Pane Sárközi, zkuste si přečíst, co ČŠ publikovala o stávce. A pak zkuste ještě jednou napsat hodnocení toho, jaké články sem "Komárek vpustil". To, proč jsem nepublikoval Váš poslední blog, jsem Vám vysvětlil v emailu a jak víte, nesouvisí to s kritikou či vysvětlováním či pozitivním hodnocením stávky...

Lenka Pokorná řekl(a)...
25. listopadu 2019 v 20:32  

A když už jsme u toho, co si myslíte o učitelských platech Vy, pane Komárku? Zkuste nám to popsat, ať tady jenom nerozvíjíme diskuzi o diskuzi a o tom, co se zde publikuje nebo nepublikuje, což už tady opravdu nikoho nebaví číst. Váš názor na učitelské platy možná bude zábavnější.

Simona CARCY řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 7:25  

To, co je napsáno v titulku, je shrnutí úspěchu marketingu Máry Prchala, který drží preference ANO poblíž 30%. Není důležité něco udělat, ale stačí to něco slíbit a pak to troubit po náměstích. Sáblíková už projezdila dvoje boty na nových stadionech a jeleni se dávno nepasou v trasách slíbených dálnic. Je smutné, že 2/3 Čechů ztratilo někde návod na používání vlastní hlavy.

Robert Čapek řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 9:09  

Vy to nechápate? Ty články, které stávku "vysvětlovaly", jsou Sárköziho. Ty ostatní, které upozorňovaly na to, že se stávka realizovala amatérsky a třeba i na to, že se nepodařilo veřejnost získat, jsou ty "nevyvážené". Prezident falešné pedagogické komory nepřestane mlžit, ani kdyby na chleba nebylo. RS píše, že učitelé prý stávkovali "za lepší vzdělávání pro děti". Veřejnost si ale myslí, že za svou peněženku a bez rozeznávání kvality. Ale chybu ve vysvětlování cílů stávky nikdo neudělal, že? (sarkasmus on)

turistao 982 řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 10:41  

Ještě tady nepadlo, že výše důchodu se odvozuje z výše platu. Nás učitele čeká průměrný důchod, možná ani ten ne. Takže po skončení učitelské "kariéry" si musíme najít jiné zaměstnání, nebo jít vybírat popelnice. Více než polovinu důchodu zaplatíme za nájem (uznávám, že ne všichni) a zbytek peněz nám postačí na čínské polévky a včerejší zlevněné rohlíky.

Radek Sárközi řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 10:46  

Pane Komárku, nepublikoval jste ani můj komentář ke stávce, který vyšel v Lidových novinách. Tak se nevymlouvejte na poslední blog, kde jste si našel záminku, že Vám vadí jeden odstavec z celého textu - klidně jste mohl převzít jen část textu, jak to zde běžně děláte a nezveřejňovat ho celý...

Cenzura je na České škole enormní. Některé názory se tu evidentně preferují, jiné nezveřejňují. Některé diskutující zde pan Komárek peskujete za jejich názory, ale Robert Čapek si zde může urážet a pomlouvat kohokoliv polibosti.

Radek Sárközi řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 10:52  

Když vám z MF DNES napíšou, že si "objednali kritický komentář ke stávce u Tomáše Feřteka" a že pohled z druhé strany nezveřejní, tak to je tristní novinářský přístup. Upozorňuji, že to bylo už před stávkou, nikoliv po ní...

Feřtekův komentář byl plný chyb. Mou reakci, kde na konkrétní chyby v článku Tomáše Feřteka upozorňuji, zde pan Komárek nezveřejnil:

https://sarkozi.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=736574

Michal Komárek řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 11:02  

Pane Sárközi, nepublikoval jsem Váš komentář v LN, no a? Nemám žádnou potřebu se vymlouvat, ČŠ není prodloužená ruka vašeho spolku. Publikoval jsem Váš rozhovor v DVTV, a to stačilo.

To, že nazýváte "Cenzurou" skutečnost, že se tu nepublikují všechny Vaše texty svědčí spíše o Vašich ambicích, než o výběru textů pro Českou školu.

To, že ostatní peskuji a pan Čapek si tu může dělat, co chce je otevřená lež. Jak velmi dobře víte od některých diskutujících se mu dostává adekvátně drsných odpovědí a já, jak jsem tu už mnohokrát vysvětloval tyto "přestřelky" do určité míry "pouštím".

Myslím, že jste dostatečně mediálně gramotný na to, abyste pochopil, že pokud mi zásadně vadí závěr Vašeho komentáře, tak nebudu přebírat ani jeho část, protože, jak dobře víte, při přebírání části textu, odkazuji na text celý.

A konečně, myslím, že redakci MF DNES pomlouváte, myslím, že Vám nenapsali to, co tvrdíte, že Vám napsali. Zveřejníte to?

Pokud to tak je, je to opravdu velký skandál.

Robert Čapek řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 12:02  

Přece byste R.S. neveřili... lež je jeho strategie.

Pan Sárközi nepochopil jednu základní věc - on není žádná "druhá strana". On je samostatná, mlžící a manipulující jednotka, plná konzervativních a jednostranných názorů, která nesouhlasí v podstatě s ničím, co napsali druzí. Jak si to představuje? Že když zveřejní něco Feřtek nebo Kartous nebo kdokoliv jiný, on to bude "napravovat"? Myslí si, že se média pídí po jeho komentářích plným osočování ("Feřtek je elektromechanik" apod)? Nepochopil také, že si dělá sám svůj obrázek i ve vztahu k médiím? Už jich tolik osočil a napadl a obvinil, že si v nich v podstatě sám zavírá cestu. Redaktorce DVTV paní Drtinové vložil do úst svou vlastní lež a publikoval ji na sítích. Nejen že ji musel stáhnout, ale tam si dveře zavřel nadobro. Což je dobře nejen kvůli tomu, co tam blekotal :-) Jeho obraz u médií je odraz jeho vlastní činnosti.

Pan Komárek (ať už je jakýkoliv :-) ) je naštěstí jeden z mnohých, který se jeho ataků nebojí a tyhlety jeho brekoty a návaly ignoruje.

Radek Sárközi řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 14:23  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 14:27  

Pane Sárközi, je to už trochu trapné. Nesnažte se sem propašovat ten text, o kterém jsem Vám opakovaně jasně napsal, že ho tady publikovat nechci a vysvětlil jsem Vám, proč. Ostatně odkaz jste sem už stejně propašoval :-)

Robert Čapek řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 17:56  

No není ten Radek zlatíčko? :-D Jak to zpívá Pražský výběr? Snaživec: A ještě jednu vlastnost měl / Že byl splachovací / Jedněmi dveřmi ho vykážou / Už druhými se vrací

Lenka Pokorná řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 18:00  

Pane Čapku, to jste napsal špatně, správně má být.

Pan Komárek (ať už je jakýkoliv :-) ) je naneštěstí jeden z mocných, který se žádných ataků nebojí, protože si přivlatnil právo komentáře kritické k jeho osobě mazat.

Robert Čapek řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 18:07  

Paní Pokorná, to si nemyslím.

Ale rád provedu spolu s vámi tento experiment: pokud váš kritický příspěvek zmizí, máte pravdu. Pokud nezmizí, tak se mýlíte.

PP řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 18:17  

Vidíte? Nová doba, nová věda.
Doporučuji přehodnotit učebnice.

Když vezmu nějaký předmět do ruky a upustím ho, spadne na zem a zdálo by se, že existuje gravitace. Když ale hodíte pěnkavou, nikde v dohledu na zem neupadne.
Takže gravitace není.

Možná to je důvod, proč je mnoho dětí naprosto nepřipravených na cokoli rozumného, když do jejich učitelů cpou nesmysly lidi s podobnou logikou.

Lenka Pokorná řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 18:21  

Pane Čapku vsadím boty, že smaže jak můj příspěvek z 18:00 tak Váš z 18:07.

Michal Komárek řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 18:34  

Paní Pokorná, Vy jste buď nepochopila pravidla této diskuse, nebo manipulujete, mýlíte se nebo lžete...

Lenka Pokorná řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 19:12  

A ten, kdo lže, ten krade a može aj zabit.

Robert Čapek řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 19:34  

Paní Pokorná, ženské boty nenosím. Ty, které jsem nyní na vás vyhrál, odneste prosím do sociálního šatníku a věnujte je potřebným. Fotodokumentaci vašeho daru prosím pošlete na Facebookovou stránku Líného učitele. Děkuji. P.S. A ať to nejsou žádné křusky! :-)

Tajný Učitel řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 20:47  

Všímáte si, jak poslední dobou je většina příspěvků diskuzí o diskuzi. Je to škoda.

Pavel Doležel řekl(a)...
26. listopadu 2019 v 21:34  

Jestli to nebude působením Mistra sedmdesatera sedmera umění.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.