Aktualizace: Ředitelky školek se sešly s Babišem. Vydržíme dost, ale už je toho opravdu moc, říkají

pátek 11. října 2019 ·

"(Premiér) říkal, že ho téma zajímá a bude se mu věnovat. Domluvili jsme se, že se staví ve školce v Praze podívat se, jak to vypadá. Mluvil s panem náměstkem Píclem i snad ministrem školství, aby mu dovysvětlili nové financování. Pověřil také jednu z poslankyň, aby se věci dále věnovala," shrnula pro Aktuálně.cz výsledky setkání organizátorka Andrea Benešová, ředitelka MŠ Paculova na pražském Černém Mostě.




Konkrétní sliby, které by se týkaly zvýšení platů či posílení personálu, prý nezazněly. Babiš schůzku zatím nekomentoval, jeho reakci deník Aktuálně.cz zjišťuje. Přímo s premiérem jednaly ředitelky mateřských škol proto, že se problém týká hned tří rezortů - ministerstva školství, práce a sociálních věcí a také financí.

Celý text naleznete zde

Původní zpráva:

"My vydržíme dost, jsme zvyklé na to, že se od nás očekává pečovatelství, vzdělávání, administrativa a nezřídka i práce údržbáře," vypočítává ředitelka mateřské školy Andrea Benešová v reportáži deníku Aktuálně. "Na to všechno mají na základních školách lidi, my ne. Dlouho jsme snášely nespravedlivé podmínky a podhodnocování, ale teď už je toho opravdu moc." Více než 500 ředitelek mateřských škol napsalo premiérovi Andreji Babišovi otevřený dopis. V pátek se Babiš s ředitelkami sejde.

"Dala jsem dohromady facebookovou skupinu ředitelek mateřských škol, kde spolu již delší dobu komunikujeme. Za premiérem Babišem jsme byly již před rokem a půl, kdy jsme bojovaly proti garanci míst pro dvouleté děti. A i díky naší intervenci to nakonec tehdejší ministryně Valachová neschválila," líčí Andrea Benešová, ředitelka MŠ Paculova na pražském Černém Mostě.

Stát v posledních letech zavalil školky dalším a dalším papírováním, jež s sebou přinesly inkluze a také povinný předškolní rok docházky, nijak však tento nárůst práce nekompenzoval, ať již finančně, nebo personálně.

Připočíst je také třeba administrativně náročné žádosti o dotace, bez nichž by se mateřinky zásadních oprav a zlepšení nedočkaly. "Jde s tím ohromný úřední šiml. Ve firmách i na úřadech na to máte projektového manažera, ekonomické oddělení a já nevím co všechno, ale tady to musí zvládnout ředitelka, a to ke své práci úřednice a učitelky, z čehož plyne často desetihodinová pracovní doba," líčí Andrea Benešová.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Ferda44 řekl(a)...
11. října 2019 v 13:36  

Vážené paní ředitelky,
jen dvakrát jsem pobyl celý pracovní den s jednou paní učitelkou a partou tří a čtyřletých mrňousů. A s radostí jsem se vrátil k výuce matematiky puberťáků. Ten "pytel blech" a jejich nápady vyžadují permanentní koncentraci a nervy ze železa.
Držím vám palce...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.