Nahé fotky on-line? Hranice intimity se u dětí mění, říká autor seriálu o kyberšikaně

sobota 26. října 2019 ·

Zprávy se sexuálním obsahem se dnes pro teenagery stávají běžnou součástí partnerských vztahů. Co když ale své nahé fotky a videa svěří člověku, který vůbec není tím, na koho si hraje? Na temnou stránku sociálních sítí upozorňuje v novém internetovém seriálu #martyisdead režisér Pavel Soukup. V rozhovoru pro deník Aktuálně ale zdůrazňuje, že snaha rodičů odříznout děti od internetu ničemu nepomáhá.




V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Scénář seriálu #martyisdead má být inspirovaný skutečnými příběhy kyberšikany. Jak jste se k nim se scenáristy dostali a jak věrně jste se jich drželi? 

Na mnoho takových případů nás upozornil koproducent seriálu Martin Kožíšek, který se jako bezpečnostní expert projektu Bezpečně na netu důkladně věnuje právě tématům sextingu a sexuálních predátorů na internetu. Jejich prvky jsme pak v dějové lince seriálu propojili. Pokud dítě trápí nějaký internetový vyděrač, tak po něm v drtivé většině případů požaduje buď cokoli spojeného se sexem a intimitou, od nahých fotek a videí až po osobní setkání, nebo peníze. Dospívající pak dostávají hrozby typu: "Pošli mi na účet tolik a tolik, nebo to video, co jsi mi poslal, zveřejním."

Téměř každé vydírání tudíž funguje tak, že agresor od dítěte pod zástěrkou intimní internetové konverzace s člověkem, který na druhé straně ve skutečnosti není, vyláká něco, co by se nemělo dostat ven. Úkoly, které v našem seriálu Marty dostává od člověka, který se vydává za přitažlivou dívku Elišku, tomuhle principu nejdřív taky odpovídají. Postupně se ale téhle logice čím dál víc vymykají...

Prostřednictvím Martina Kožíška jsme se však dostali k několika skutečným osudům, které jsou stejně děsivé a dějí se bohužel dnes a denně. V Česku jich najdete stovky a v zahraničí klidně tisíce až desetitisíce. Úkoly, o kterých by vám každý kriminalista řekl, že chování internetových predátorů neodpovídají, jsme ale v seriálu přesto zachovali, protože diváky nutí se ptát, o co takzvané Elišce jde. Ke každému z nich byste přitom mohli najít protějšek v realitě. Existuje třeba případ dívky, která svého expřítele s křehčí povahou dohnala k sebevraždě jen textovými zprávami.


Celý rozhovor naleznete zde

1 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
27. října 2019 v 22:13  

Doporučuji shlédnout tuhle mini sérii.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.