Jan Vávra: Je třeba stále mluvit klidným a vyrovnaným hlasem, abyste byli dobří rodiče? Rozhodně ne

pondělí 28. října 2019 ·

„Myslím, že dlouho jsem jako rodič žil v představě jakési „idealizované“ komunikace, která se projevuje tak, že mluvím klidně, vyrovnaně, emoce jsou pod kontrolou. Zkušenost mi ale opakovaně ukazovala, že něco je špatně. Člověk před dětmi dlouho vypadá klidně a vyrovnaně a buď a) se z něj stává takový „permanentní Ned Flanders“ b) pohár přeteče, on vybuchne a rozmetá všechno, o co se předtím snažil,“ píše Jan Vávra pro magazín Rodiče vítáni.




Vávra mimo jiné píše: 

Člověk to vidí kolem sebe. Někdo je programově stále milý, a pak se diví, proč lidi v jeho okolí mají raději spolužáka nebo kolegu, který se sice někdy chová hrozně, ale je jakýsi takový „svůj“. Nějak mu to u druhých prochází. Nebo se diví, že děti si z jeho slov moc „nedělají“. „Petříčku, opravdu se mi nelíbilo, jak jsi trošku nabacal tomu druhému chlapečkovi,“ bude říkat maminka hlasem milým jako anděl. „Jiříku, už se tak nějak zlobím, že jsi bouchal kladívkem do televize a ona teď nefunguje,“ pronáší tatínek monotónním hlasem s výrazem Gándího.

Thomas Gordon, autor knihy Výchova bez poražených, hovoří o riziku falešného přijetí. To nastává, když nerespektujeme sami sebe v tom, co nám vadí nebo co chceme, a navenek to nedáváme najevo. Slovy jsme třeba milí, ale prozrazují nás neverbální signály...

No a někdy prostě člověk nemá na to se nějak ovládat, protože je prostě „jen člověk“ a má špatný den. Když vám to trochu ujede, nezoufejte, každý pokus o lepší vyladění se počítá.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.