Čeští studenti míří do Francie

čtvrtek 5. září 2019 ·

Třicet studentů z různých částí Česka absolvují školní rok v českých sekcích na lyceích v Dijonu a v Nîmes. České sekce ve Francii jsou unikátní česko-francouzský vzdělávací program, založený již roku 1920. Od svého založení české sekce ve Francii kopírují dějinné zvraty. Po svém otevření ve 20. letech minulého století sklidily sekce okamžitý úspěch, který neumenšilo ani jejich trojí dočasné uzavření, ke kterému došlo nejprve během 2. světové války a následně pak ještě dvakrát v období komunismu.


V případě úspěchu ve dvoukolovém výběrovém řízení odjíždějí studentky a studenti na Carnotovo lyceum do Dijonu či na Lyceum Alphonse Daudeta do Nîmes. České sekce představují jeden ze stěžejních pilířů česko-francouzské spolupráce, neboť vzdělávají mladé české studenty a studentky, kteří se po návratu do České republiky stávají přirozenými šiřiteli francouzského jazyka a kultury. Pro Českou republiku jsou pak tito mladí lidé s frankofonním vzděláním velkým přínosem pro rozvoj intelektuální úrovně země.

Garantem projektu je společně s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy Francouzské velvyslanectví v Praze. Ministerstvo školství se podílí na financování českých sekcí, vysílá do Francie české lektorky, které zajišťují povinnou výuku češtiny, ze které studenti skládají rovněž maturitní zkoušku. Po návratu do ČR je maturitní zkouška vykonaná v českých sekcích lyceí v Dijonu a v Nîmes uznána MŠMT ČR jako ekvivalentní maturitní zkoušce konané v ČR.

Studiem za skoro 100 let existence projektu prošly osobnosti společenského, kulturního i politického života. Studoval zde například herec Jiří Voskovec, politik a diplomat Čestmír Císař, či literární teoretik Václav Černý. Absolventem dijonské české sekce je také současný předseda České komise pro UNESCO profesor Stanislav Štech, ministr školství v roce 2017, který studoval v Dijonu v letech 1970-1973. Z porevolučních absolventů pak můžeme jmenovat Lukáše Macka, českého politika a politologa, odborníka na otázky Evropské unie, který v současnosti působí jako ředitel dijonské pobočky Pařížského institutu politických studií (Sciences Po).

Význam sekcí ocenilo v roce 2010 Ministerstvo zahraničních věcí, když oběma lyceím udělilo cenu Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. V roce 2020 oslaví české sekce stoleté výročí.


Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.