Povinná matemaika v ohrožení. Politici zvažují změny maturit. Kvůli neúspěšným studentům

úterý 2. července 2019 ·

Příští týden má vláda dostat na stůl poslanecký návrh na změnu školského zákona z dílny Pirátské strany. Pod dokument, který si bere za cíl radikálně změnit maturitní zkoušky, se podepsali také experti na problematiku školství z ODS, KDU-ČSL a TOP 09. V první řadě chtějí dosáhnout toho, aby studenti, kteří před pár dny dokončili druhý ročník středních škol, za dva roky nemuseli povinně skládat státní maturitu ze tří předmětů – včetně obávané matematiky, jak s tím v tuto chvíli školský zákon počítá. K tématu se vrací MF DNES.


„Jedná se o reakci na současný stav. Letos si matematiku vybralo v jarním termínu 14 700 maturantů, neuspělo jich 3 290,“ říká pirátský poslanec Lukáš Bartoň.

„Návrh Pirátů vnímám jako další příspěvek k debatě o podobě a obsahu povinné maturitní zkoušky z matematiky, kterou jsme na ministerstvu už otevřeli. Nechci ale, abychom se rozhodovali jen podle čísel úspěšnosti této zkoušky,“ říká ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Ministr nevylučuje ani to, že by do budoucna mohlo ukončování studia na střední škole vypadat úplně jinak než nyní. Jak? To by podle něj mělo vyplynout z debaty, která se ve školství nyní vede. Ministerstvo počítá, že svou představu úpravy maturit předloží vládě, to Plaga sliboval už na jaře. Jenže podle informací z úřadu přišla celá řada připomínek a to vše přibrzdilo.


Celý text naleznete v MF DNES

7 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
2. července 2019 v 12:43  

"V první řadě chtějí dosáhnout toho, aby studenti, kteří před pár dny dokončili druhý ročník středních škol, za dva roky nemuseli povinně skládat státní maturitu ze tří předmětů – včetně obávané matematiky, jak s tím v tuto chvíli školský zákon počítá."

No nevim, ja dva roky s necim pocitat a pak to neprijit, citim se poskozeny… Zenu to az k soudu.

Neprezentovala Strakova onehdy nejake to Delphi setreni? Neni v top ten nekoncepcnost, absence vize a rizeni na jedno volebni odbobi? Nemeli by vsichni, kterym to vadi (a ze v tech dvou stovkach respondent bylo expertu), vybehnout do ulic protestovat? A nebo ta koncepcnost a dlouhodobe plany budou "az odtedka", jako kdyz trilete decka hrajou na honenou?




Milan Keršláger řekl(a)...
2. července 2019 v 13:29  

Ne každý má na matiku nadání. Nevidím proto důvod, proč by měla být zavedena plošně. Stejně to nevyřeší ani znalost pro kupecké počty, zlomky nebo finanční gramotnost, protože to se ve výuce matiky ztratilo už dávno (i když by to bylo ku prospěchu všech). Na první i druhý pohled bude ten test obsahovat akademické otázky, které prakticky nikomu v běžném životě nepomůžou (leda tomu, kdo bude matiku dál studovat).

soumar řekl(a)...
2. července 2019 v 15:04  

Každý má nadání na něco jiného.
Pokud má být maturita obrazem určité vzdělanostní úrovně, měla by obsahovat alespoň jeden předmět, který je založen na přemýšlení a logice.
Všeobecně vzdělaný není ten, který odmaturoval pouze z tlachů, ať už se jmenují jakkoli. Čímž nerozporuji, že znalost tlachů anglických je ro vzdělance životní nutnost, jako byla ve středověku latina.

PP řekl(a)...
2. července 2019 v 17:53  

Na matematiku do současné maturitní úrovně není potřeba žádného nadání. Je to standard pro kohokoli, kdo chce ve studiu pokračovat.
Pokud k matematice budeme přistupovat takto slabošsky, mohli bychom se dočkat i zrušení psaní. A možná i diagnózu a lékařské uvolnění ze čtení. Na to taky nemá nadání každý.
Nebo nepravidelná slovesa. Jejich zkoušení nezřídka přivodí frustraci.

Pan Milan je mimo úplně. Vy si zřejmě pletete matematiku s počítáním, že?

Vera řekl(a)...
2. července 2019 v 20:30  

Tahle šaškárna s názvem "Maturita z matematiky ano - nebo radši ne?"by měla skončit. Je nepřijatelné, aby člověk nastoupil na střední školu a ještě ani ve třeťáku nevěděl, z čeho bude doopravdy a jak maturovat. Rozumných návrhů na podobu maturity, respektive podobného druhu závěrečené zkoušky už tu bylo několik. Stačí přestat politikařit a lézt do pozadí tu tomu, tu onomu s vědomím, že hlavní je udržet se u korýtka. To je totiž ten hlavní dojem, který z těch tanečků dlouhodobě mám. A protože, jak říká pan prezident, je hodně slimáčků, ale málo kapustičky, je řešení v nedohlednu.

poste.restante řekl(a)...
3. července 2019 v 2:04  

Ne každý má na matiku nadání.

Jistě. Jenže maturita nadání neověřuje.

Ne každý má nadání na český jazyk, nebo na cizí jazyky.
Proto:
1. Navrhuji zrušit maturitu z jazyků.
2. Maturitní vysvědčení rozdávejme rovnou s rodným listem.

poste.restante řekl(a)...
3. července 2019 v 2:47  

Jednoznačně tvrdím, že pravidla, podle kterých bude skládat maturitní zkoušku by měl znát žák už v době, kdy podává přihlášku na střední školu a bez opravdu výjimečných a velice závažných důvodů by tato pravidla neměla být v průběhu jeho studia měněna.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.