Jaroslav Mašek: iPrázdniny s učiteli 3: Můj prázdninový videopříběh

pondělí 8. července 2019 ·

Zadání aktivity: 1.Vytvořte krátký videopříběh (do 1 minuty) ze svých prázdnin (tipy, jak na to, najdete níže). 2.Hotové video si uložte do svého telefonu nebo počítače. 3.Na portálu iPrázdniny s učiteli publikuje svůj videopříběh podle návodu níže.


Podobně jako u fotopříběhů můžeme také k vyprávění pomocí videa přistoupit různými způsoby. Vybral jsem pro vás tři rozdílné koncepty, ze kterých byste se mohli inspirovat pro případ, že nevíte, jak začít.

Klasická tvorba na časové ose

Asi nejklasičtější tvorbou videa je úprava jednotlivých záběhů na časové ose daného editoru. Podobně jako u slideshow fotografií i zde naskládáte videa za sebe, doplníte mezi ně přechody, případně titulky a máte hotovo. Tato metoda bývá standardně více či méně náročná nejen s ohledem na vybraný editor (aplikaci), ale i podle toho, jak pokročilé techniky střihu vyžadujete. Mezi zástupce těchto polo- či plně profesionálních editorů patří iMovie, Movie Maker, Sony Vegas či Adobe Premiere.

Pro naše účely jsem vybral velmi jednoduchou alternativu, mobilní aplikaci Filmr, pomocí níž svůj videopříběh jednoduše vytvoříte výše popsaným způsobem.

Vteřinové videopříběhy

Představte si, že byste každý den svých prázdnin natočili 1 vteřinu. Na jejich konci byste pak měli zhruba minutový film. Nebo točit jeden týden a pořídit sedmivteřinový videopříběh. Možná vás to chytne a budete točit každý den. Za jeden rok vznikne přibližně 6minutový videopříběh. Přesně to udělal Cesar Kuriyama v roce 2011. Vznikl z toho projekt nazvaný 1 Second Everyday, který dnes, po 7 letech, dospěl tak daleko, že lidé po celém světě sdílí svá vteřinová videa nejen z každého dne (režim Timeline), ale všichni z jediného dne (režim Crowd) nebo z jedné akce (Freestyle). Fotky právě v režimu Freestyle můžete v aplikaci 1 Second Everyday libovolně přeházet, okomentovat a jednoduše uložit do výsledného videa. A pokud máte pocit, že jedna vteřina daného dne je krátká, vyzkoušejte to a uvidíte. V placené nadstavbě si případně můžete délku daného okamžiku natáhnout až na vteřiny tři. Návod, jak pomocí aplikace video vytvořit, najdete zde. Na tvorbu vteřinových videopříběhů ovšem nepotřebujete uvedenou aplikaci. Své vteřiny můžete sestříhat i pomocí výše uvedeného Filmru.

Kombinace videa a fotografie

V případě, že vás neoslovila ani časová osa klasické videostřižny, ani vteřinová videa, a přesto byste rádi video natočili, můžete se poohlédnout po aplikacích, jejichž prostřednictvím velmi jednoduše, intuitivně a bez větší znalosti technik střihu vytvoříte velmi pěkné video. Minule jsem jednu takovou zmínil v souvislosti s fotopříběhy, přestože by se dala velmi dobře použít i zde. Šlo o Animoto.

Mezi tyto zástupce patří bezpochyby Magisto, které umí vytvářet příběhy kombinované z fotografií a videí, opatřit je atraktivními, tematickými šablonami, přidat vhodnou hudbu a sdílet je v rámci tematicky zaměřených kanálů přímo v této platformě.



Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.