Investujte do lidí, jinak budete navěky montovnou, nabádá Čechy muž, který Evropě radí s důležitými reformami

pondělí 1. července 2019 ·

"Je nutné, aby se zaměstnanci průběžně vzdělávali a získávali nové dovednosti. Jen díky tomu budou mít za pět, deset či patnáct let schopnosti, díky nimž stále budou konkurenceschopní. A proto jsou investice do vzdělání a do rekvalifikací lidí důležité," řekl v rozhovoru s Hospodářskými novinami Maarten Verwey, který v rámci Evropské komise vede Útvar na podporu strukturálních reforem.

Maarten Verwey (europa.eu)

Verwey zdůrazňuje, že je rozhodnutím Česka, jestli nutné investice do schopností občanů zaplatí z evropských, nebo z vlastních peněz. Upozorňuje ale, že pokud to vláda neudělá, zemi bude stále víc ohrožovat konkurence států s levnou pracovní silou. A nevyhrabe se tak ze současného stavu, kterému se přezdívá "montovna". To jinými slovy znamená, že české firmy většinou slouží pouze jako subdodavatelé německých či jiných západních podniků, kde se teprve vyrábí výsledný produkt. Tam pak následně putuje velká část zisku.

Verwey souhlasí s tím, že Česko stále trápí stav infrastruktury, a investice například do dálnic tedy rozhodně potřebuje. Není to ale podle něj zdaleka jediný problém české ekonomiky. "Jednou z hlavních výzev pro Česko je stále více patrný nedostatek pracovní síly. Otázkou tedy je, kde najdete zaměstnance, které potřebujete. Jednou z takových skupin jsou mladé ženy s dětmi. Jejich zaměstnanost je v Česku dost nízká. Takže z tohoto pohledu určitě dává smysl investovat třeba do zvýšení kapacity mateřských školek a jeslí."

Na fakt, že péče o předškolní děti v Česku není dostatečně dostupná, upozorňuje Evropská komise dlouhodobě. Řada matek dětí mladších tří let by své potomky ráda umístila do školky, ale ty nemají dostatečné kapacity. V loňském školním roce se kvůli tomu nedostalo na 14 tisíc dětí. Čeští poslanci loni na návrh ODS zamítli zákon, podle kterého měly mít školky povinnost přijímat už dvouleté děti. Jedním z argumentů pro zrušení byla nákladnost takové povinnosti. Komise upozorňuje, že na financování tohoto opatření může Česko použít peníze z evropského rozpočtu.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
1. července 2019 v 11:55  

Odlozeni dvouleteho ditete do skolky je investice do toho ditete, nebo do jeho matky?

A co radili expertovi prechudci pred 20 lety Spanelsku, Portugalsku nebo Italii?

Jinak teda byt montovnou neni vyhra v loterii, ale zas kdyz to ma byt naveky, tak je to asi lepsi nez nejaka finska digitalni ekonomika 4.0, ktera skonci s prvni jadernou valkou…

laimes řekl(a)...
1. července 2019 v 13:22  

kdyby měl na vejšce marxák tak by věděl,že pokud nevlastníš základnu nemá smysl řešit nástavbu,žádný český průmysl neexistzjemje zde zahraniční-globální,který když potřebuje ,zatlačí na vládu a ta povolí další desetitisíce ukrajinců do motoven

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.