Veronika Bednářová: Jaká je šestnáctiletá klimatická aktivistka Greta Thunberg?

čtvrtek 16. května 2019 ·

„Žákyně základní školy se v srpnu 2018 posadila před švédský parlament a s ručně vyrobeným plakátem „Školní stávka za klima“ vyžadovala po své vládě zákon o snížení emisí. Od září 2018 přestala na protest chodit každý pátek do školy. Dnes šestnáctiletá Greta Thunberg, iniciátorka rostoucí globální středoškolské iniciativy #FRIDAYSFORFUTURE, Je pro jedny argumentačně přesná aktivistka, pro druhé zneužívaná oběť zelené ideologie. Jaká tedy vlastně je?“ Obsáhlý portrét Grety Thunberg napsala pro týdeník Reflex Veronika Bednářová.


Greta Thunberg (twitter.com)
Bednářová mimo jiné píše:

Na Aspergerův syndrom je dívka pyšná a často o něm otevřeně mluví; na svém twitterovém účtu (600 000 sledujících) sama sebe představuje jako „šestnáctiletou klimatickou aktivistku s Aspergerovým syndromem“.

V případě Aspergerem postižených mužů, především vědců (Albert Einstein, Thomas Alva Edison, Nikola Tesla), inovátorů (Bill Gates, Steve Jobs) nebo umělců (Woody Allen, Bob Dylan, Franz Kafk a, Andy Warhol), býval a bývá jejich sociální deficit brán jako daň genialitě, u Grety Thunbergové je ale ideálním terčem celosvětové kritiky.

Začíná stigmatizací (vždyť je psychicky nemocná, jen ji zneužívají), pokračuje přes obecnou pasívní agresivitu (kdyby ty děti raději chodily do školy a naučily se pořádně matematiku, tohle je rozvrat vzdělávání), od popření a zametení problému pod koberec (všechny ty řeči o klimatu jsou stejně nesmysl) až po věčné mudrování, že je moc malá, ničemu nerozumí a její monotónní hlas připomíná „členku kultu“ (jak se nechal slyšet britský novinář Brendan O’Neill).

Příkladem konkrétního „střetu kultur“ byl pak nedávný komentář premiérky Theresy Mayové, jež děti ve Velké Británii kritizovala za to, že stávkou za klima „mrhají drahocenným časem školních lekcí“, na což Greta obratem reagovala na Twitteru, že „političtí lídři promrhali svou nečinností už třicet let, což je ještě o trochu horší“.


Celý text naleznete v týdeníku Reflex

4 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
16. května 2019 v 10:02  

Politici opravdu někdy mrhají časem. Ale u politiků je to jejich náplň práce - jejich legitimním prostředkem je dohodnout se vzájemně a cosi podnikat, ale stejně legitimním prostředkem politiků je NEDOHODNOUT se a nekonat nic. (Přičemž je otázka, co je lepší.) ////

Avšak od dítka ve věku školou povinného se tak nějak očekává školní docházka. Geniální Greta by se však mohla zachovat po vzoru geniálního Billa Gatese, usoudit, že už je dost moudrá, a svoji školní docházku ukončit. Bude z ní ideální politička. ////

jir řekl(a)...
16. května 2019 v 20:08  

Bohužel pro lidstvo byl a je Bill Gates geniální.

PP řekl(a)...
17. května 2019 v 5:28  

Za tenhle příběh se budeme brzy stydět. Greta nechtěně ukázala hloupost a omezenost některých politiků a všech mainstreamových novinářů.

Nowak řekl(a)...
17. května 2019 v 21:54  

"Avšak od dítka ve věku školou povinného se tak nějak očekává školní docházka." - u nás je povinná šk. docházka 9 let = zpravidla do 15. U těch 16-letých neb o trochu starších pak začíná jít o to, zda jen poctivě až tupě pravidelně chodí do školy nebo zda začínají o něčem i přesmýšlet, něco dělat do hloubky a se zájmem.
V posledním roce mě zaujala Courtney Hadwin - je jí 13, školu zřejmě moc navštěvovat nestíhá, ale co již teď zná a umí je obdivuhodné.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.