Stát nepodporuje mimořádně nadané děti. Inkluze nepomohla

sobota 18. května 2019 ·

Nadané děti, které se dostanou k psycholožce Šárce Portešové, obvykle ještě na prvním stupni vystřídají tři nebo čtyři školy. To protože jejich rodiče řeší stejný problém, na jaký narážejí i rodiče handicapovaných. Ne v každé škole se dokážou o jejich dítě postarat. „Bývají to časní čtenáři, kteří ve škole první roky doslova proseděli, když se jejich spolužáci učili, co oni už dávno uměli,“ vysvětluje psycholožka. Z nudícího se nadaného dítěte se pak často stane průměrný žák. Tématu se věnuje MF DNES.


Šárka Portešová (repro ČT)
„Rodiče k nám s těmito dětmi často chodí s tím, že vyrušují ve vyučování, zlobí, škola je nebaví a oni ani jejich učitelé moc nevědí, co s nimi dělat. Právě včera tady u nás byla maminka s dítětem, které chodí do malotřídky, kde se učí stejné věci jako ostatní, což ho nebaví, a nic navíc nedostává,“ říká Miriam Janyšková z nadačního fondu Quiido, který provozuje i poradnu pro nadané děti.

Aby se situace změnila, bylo by potřeba v první řadě pohnout s učiteli. Ti podle expertů musí mít zájem nadané děti vůbec vyhledat, brát to jako důležité, a ne jako formalitu, která se vyplňuje do hlášení pro školní inspekci. A pak by se také musely nadané děti přestat zaměňovat s takzvaně šikovnými dětmi, které se hlásí, nosí úkoly a chtějí mít samé jedničky.

Odborníci zároveň konstatují, že by pomohlo, kdyby stát vyslal do škol signál, že to s podporou nadání myslí vážně. Podporu jim ostatně ministerstvo školství slibovalo při startu inkluze, která nemluví o dětech handicapovaných, ale o žácích se speciálními vzdělávacími potřebami. A mezi ně patří i děti, které své spolužáky v některých předmětech předbíhají i o několik ročníků.


Celý text naleznete v MF DNES

5 komentářů:

PP řekl(a)...
18. května 2019 v 12:48  

Jistěže nepomohla. Pomáhá pouze do pekla.

E.Kocourek řekl(a)...
18. května 2019 v 18:00  

kdyby stát vyslal do škol signál

Stát by musel vyslat věrohodný signál. Pochybuji, že stát něco takového dokáže. Lhaní a planých slibů už bylo příliš mnoho ... ////

poste.restante řekl(a)...
18. května 2019 v 18:13  

"Inkluze" nejen že nepomohla.
"Inkluze po česku" přímo a jednoznačně podmínkám vzdělávání mimořádně nadaných dětí uškodila.

Učitel, který se musí věnovat "inkludovaným" žákům dost dobře už nemá čas, ani energii, aby zohledňoval specifické vzdělávací potřeby dětí nadaných.

Ivo Mádr řekl(a)...
19. května 2019 v 15:15  

poste.restante

Uvažuji úplně stejně. Třída o počtu 30 žáků, 1 žák s těžkou poruchou chování, 1 autista + žáci s "menšími poruchami", 2 nadané děti, do toho výklad učitele, výklad asistentů. Na jednoho žáka zbude 1 minuta 30 vteřin individuálního přístupu. "Blahopřeji" autorovi tohoto článku, školu viděl z ponorky, když byla kalná voda. Učitel a 90% žáků třídy nemá šanci. Inkluze po česku je tak špatná, až je nerealizovatelná. Reakce rodičů na sebe nenechává čekat, víceletá gymnázia a soukromé školy zažívají boom. Ze škol hlavního vzdělávacího proudu se pomalu a jistě stávají školy dříve známé pod názvem praktické.

Veronika Valíková řekl(a)...
20. května 2019 v 12:10  

Nadané děti potřebují nadané učitele. Současný školský systém je nastaven pro úředníky. Tak čemu se kdo diví?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.