Učitelům přibývají problémy s žáky s duševní poruchou

pondělí 29. dubna 2019 ·

Dětí, které psychiatrické problémy mají, ve školách přibývá. Před učiteli stojí hned dvojí úkol. Na jedné straně by měli být schopni „vidět“ děti, které potřebují akutní pomoc. Na druhé straně by měli umět děti diagnostikované například s poruchami chování a dalšími psychiatrickými obtížemi zapojit do vyučování. Tématu se věnuje MF DNES.


Že má být škola i pro děti s psychickými problémy, na tom se shodnou učitelé i rodiče, ale už se vždy neshodnou na tom, kde je hranice, za kterou už jsou projevy dítěte natolik mimo normu, že je nejen pro ostatní, ale i pro ně prospěšnější odchod do školy speciální. Ostrá diskuse se točila kolem dětí s lehkým mentálním postižením, ale v praxi nejde jen o ně. Kdy například dítě s ADHD už nepatří do běžné školy?

„Já vidím hranici tam, kde to učitel není schopný o přestávce vydýchat a jde do třídy dopředu vynervovaný, co se zase stane. V takovém případě nemůže výukový proces fungovat. Když učitel tráví přestávky ve třídě, protože se nemůže spolehnout na to, jestli jeden z žáků ostatním neublíží, v pořádku to není,“ říká psycholožka Lucie Sušická.

Samozřejmě ne každý učitel je stejně schopný (a také ochotný) se s takovou zátěží vyrovnat. Pokud rodiče cítí nedůvěru v to, že učitelé mají na mysli zájem jejich dítěte, a učitelé vidí v rodičích nesoudné tyrany, rovnováha se těžko hledá.

„Je to na jednání s poradnou a rodiči, jestli je to v takové míře, která se dá ve škole zvládnout, když je ve třídě přes dvacet dětí. Vykřikování, jiné narušování výuky, agresivní chování. Projevů je moc a liší se dítě od dítěte,“ říká Hana Stýblová, ředitelka školy v Plzni Božkově a předsedkyně Asociace ředitelů základních škol.


Celý text naleznete v MF DNES

5 komentářů:

Nowak řekl(a)...
29. dubna 2019 v 13:13  

Jde opravdu o psychiatrické problémy a duševní poruchy?
Viz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1evn%C3%AD_porucha

Ivo řekl(a)...
29. dubna 2019 v 13:15  

Většinou nejde o "poruchy" a ni psychické problémy, ale o nevychované spratky, kterým rodiče nepředali kompetence v rodině...toď vše!

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
29. dubna 2019 v 13:29  

Takže co bude dál? Pošleme učitele na školení? Ryba smrdí od inkluze, která rozhodila do škol asistenty za 1300 mega, ale někde se zadrhli speciální pedagogové a školní psychologové. Hlavně mi chybí odvážní psychologové, kteří rodičům řeknou: To není na diagnózu, ale na přeshubu.

BP řekl(a)...
29. dubna 2019 v 18:32  

V dnešní době to začíná záškoláctvím a posléze to končí u žáků panickou hrůzou ze školy, úzkostmi až depresemi, jelikož děti nejsou vedeny k žádné zodpovědnosti. Ony ty tresty za jejich přestupky jsou pro ně zpočátku velesměšné, takže se škole nestále vyhýbají a valí problémy stále před sebou. Dokud to nepřeroste v nějaké podmíněné vyloučení, které už psychicky nezvládají.
Za poslední dva roky jsem na jedné střední škole zažila tři takové žáky. Trpěli nějakou fóbií ze školy. Jak takoví lidé mohou fungovat vůbec v životě? Chybu je třeba hledat někde v rodině.

mirek vaněk řekl(a)...
30. dubna 2019 v 12:42  

Kde jsou ti odborníci, kteří jsou schopni takové případy řešit?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.