Sociální sítě zkreslují realitu. Jsou nebezpečné hlavně pro děti

pondělí 29. dubna 2019 ·

Jak děti poznají, že by se měly pro psychologickou pomoc obrátit na odborníka? Co pomáhá udržovat dobré duševní zdraví? A existuje „zdravý stres“? To jsou témata úvah Marie Salomonové v pořadu Výzva Televize Seznam.



Úzkosti a deprese patří k nejčastějším psychiatrickým diagnózám nejen v České republice. Do 14 let života se podle spoluzakladatelky neziskové organizace Nevypusť duši poprvé projeví zhruba 50 procent chronických duševních onemocnění. A děti si často samy neumí s problémy poradit.

Do psychického zdraví dětí významně zasahují i sociální média, která často nabízejí zkreslenou verzi reality.

„Mladá generace bude mít co dělat, aby se s fenoménem sociálních sítí vyrovnala. Hodně se o nich mluví v souvislosti s poruchami příjmů potravy. Porovnávají se nejen dovolené, značkové oblečení, ale třeba i tělo a postava. Dřív to bylo na billboardech a v časopisech a teď se přidaly sociální sítě. Všechny technologie nás můžou až zabít, nebo nám můžou i nějak pomoct,“ míní Salomonová.


Celý text a video ke stažení naleznete zde

2 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
29. dubna 2019 v 9:28  

Společnost (a mladé) měnil vliv televize (cca 1950 až současnost), vliv novin (od cca 1750), vliv fotografie (cca od 1900), vliv katalogů (po 2. sv. válce), automobilismus+dovolené atd. Sáhnutím do historie můžete vidět, že každá generace se potýká s nějakými přelomovými vlivy, se kterými se předchozí generace nesetkala. A taky si můžete přečíst nářky nad novou generací ze starého Říma (a přesvědčit se, že konec světa v podobě nezdravé nové generace přichází neustále).

laimes řekl(a)...
29. dubna 2019 v 10:26  

"Sociální sítě zkreslují realitu. Jsou nebezpečné hlavně pro děti"
1/nezkreslují, protože nejsou realitou ale virtualitou
2/jsou nebezpečné hlavně pro dospělé
3/rozdíl s předcházejícími epochami je v tom ,že jsou mimojakoukoliv kontrolu

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.