Matematika formuje abstraktní myšlení, u maturity má být povinná, říká bývalý šéf Cermatu Jiří Zíka

středa 10. dubna 2019 ·

„Jsem přesvědčen, že matematika jako jazyk logiky je potřebná nejen v oborech přírodovědných a technických. Její aparát je ku prospěchu všude, formuje strukturované a abstraktní myšlení a lze ji použít kdykoli k popisu reálného světa. Dovolím si citovat na podporu tohoto pohledu významného fyzika Richarda P. Feynmana, který ve své knize O povaze fyzikálních zákonů píše: ´Matematika je nejpříhodnější způsob popisu přírody, daleko efektivnější než jakýkoli způsob vyjádřit přírodu filozofickými principy nebo mechanickou zkušeností,´" píše Jiří Zíka v Hospodářských novinách.

Jiří Zíka (repro DVTV)

Zíka mimo jiné píše:

Dnes, kdy je matematika alternativou ke zkoušce z cizího jazyka, neexistuje dostatečná externí motivace k jejímu studiu. Povinnou matematiku vnímám proto také jako potřebný mezník, jako překážku soudobého trendu snižování náročnosti. Sama povinnost složit zkoušku však nebude automatickou zárukou potřebného zvýšení matematické gramotnosti.

O to se musí zasadit kvalitní učitelé a celá společnost. Je třeba odmítat často slýchaná tvrzení, že v době internetu a vyhledávačů už není třeba nic vědět, protože se dá všechno vygooglovat. To se sice dá, kde ale pak vezmeme myšlenkový aparát pro smysluplnou interakci nevědomosti na jedné straně s přístupem k mnoha nefiltrovaným útržkům informací na straně druhé?


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Ivo Mádr řekl(a)...
10. dubna 2019 v 9:11  

Plný souhlas. Průmyslová revoluce 4.0 vyžaduje jistou úroveň znalostí z matematiky, fyziky,...Nelze jinak.

mirek vaněk řekl(a)...
10. dubna 2019 v 12:26  

Matematika formuje veškeré myšlení. To abstraktní je nadstavba.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.