Ředitelka zavolala na žáky policii. Rodiče si stěžují

středa 20. března 2019 ·

Ředitelka Střední průmyslové školy stavební Pardubice Renata Petružálková se v prosinci odhodlala zavolat na agresivního žáka ze třetího ročníku policii a vzápětí ho vyloučila ze školy. Rodiče podle ní totiž nespolupracovali se školou a předchozí důtky a podmíněná vyloučení nic nepřinesly. „Rodiče nemají žádnou sebereflexi v hodnocení vlastního dítěte, neuznají, že něco udělal špatně. Kdybych zavolala rodiče, bude to mít zase stejný průběh, zase mi tu budou nadávat, že viníkem je ten druhý, že ho vyprovokoval a že to je jen logická reakce na takové věci. Varovala jsem žáka, že příště to už bude řešit policie, a ne já,“ řekla Petružálková v reportáži MF DNES.


Jeho rodiče si na postup ředitelky stěžovali u České školní inspekce, nesouhlasili s vyloučením, s jeho zdůvodněním, nelíbil se jim ani způsob, kterým ředitelka konflikt řešila.

Inspekce uznala, že ředitelka přivoláním policie ani vyloučením žáka nepochybila, ale v jednom bodě dala rodičům za pravdu. „Z výsledku šetření České školní inspekce vyplývá, že škola v rámci řešení konfliktní situace mezi žáky přivolala k šetření Policii ČR, aniž by však po celou dobu vyšetřování konfliktu informovala zákonné zástupce,“ píše se v podkladech pro krajské radní, které má MF DNES k dispozici.


Celý text naleznete v MF DNES

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
20. března 2019 v 7:22  

Pokud byl žák zletilý, pak asi není co řešit. Pokud byl nezletilý, měla škola rodiče informovat. Ale je otázkou, jestli to šlo, jestli rodiče brali telefon. Předpokládám, že rodiče informovala policie.

Teď by mě zajímalo jak budou postiženi rodiče, když nespolupracovali se školou.

Jak to bude řešit zřizovatel?

jir řekl(a)...
20. března 2019 v 17:56  

To že si rodiče povolali inspekci a ne právníka svědčí o jejich ubohosti. Proč né, je to zadarmo, stát to zacáluje.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.