Programy mezigeneračního učení

úterý 5. března 2019 ·

V programech vždy se skupinou seniorů spolupracovala skupina žáků počátečního odborného vzdělávání středních odborných škol. Výukové situace vytvořily podmínky pro sdílené učení se i vzájemné učení dvou generací. Žáci se účastní v rolích asistentů lektora či samostatného lektora skupiny i vlastního účastníka vzdělávání. Učitelé zastávají jak role lektorů, tak supervizorů nebo mentorů v situacích, kdy výuku vedou samostatně žáci. Programy v rozsahu 60 - 70 hodin vždy sestávaly jak z teoretické (cca 10 hodin), tak z praktické části, která byla rozsáhlejší.


Program Slavnostní příležitosti – příprava pokrmů studené kuchyně

Vzdělávací program Slavnostní příležitosti – příprava pokrmů studené kuchyně ověřovala Střední škola hotelová a služeb v Kroměříži. Program v délce 60 hodin (z toho 51 hodin praktických činností) absolvovalo celkem deset účastníků – převážně seniorek v důchodového věku a dvě žákyně druhého ročníku oboru Gastronomie – Wellness. Program si kladl za cíl poskytnout účastníkům poznatky a vědomosti o přípravě, úpravě a zpracování surovin, vést je k samostatnému rozhodování, využívání znalostí z estetiky při expedici pokrmů a hospodárnému zacházení s potravinami a ekologickému chování. Účastníci se naučili vyrábět vybrané studené pokrmy pro slavnostní příležitosti, použít vhodnou technologickou úpravu, esteticky připravené pokrmy s využitím technologického vybavení upravit, použít vhodný inventář, uspořádat společenskou akci pro konkrétní slavnostní osobní i společenské příležitosti. Všichni zúčastnění si odnesli z programu řadu cenných nových vědomostí, dovedností i studijních materiálů. Účastnice z řad seniorek se zdokonalily v oblasti gastronomie v současných moderních trendech.

Žákyně seniorkách předávaly své dovednosti v oblasti vyřezávání (carvingu) ovoce a zeleniny a samy naopak od seniorů získaly řadu podnětů z tradičních českých receptur a zájmových oblastí seniorek. Také žákyně školy si díky účasti v kurzu o některá témata své dosavadní znalosti rozšířily a získaly současně řadu podnětů pro budoucí práci v rámci závěrečné praktické maturitní zkoušky.

Program Trendy v zahradničení

Druhý pilotně ověřovaný vzdělávací program nazvaný Trendy v zahradničení byl ověřen ve Střední odborné škole a Základní škole ve Městě Albrechticích. Kurz v rozsahu 68 hodin absolvovalo pět seniorů (členů místního klubu zahrádkářů) a pět žáků 3. ročníku oboru Zahradník-aranžér. Vzdělávání bylo zaměřeno především na praktické činnosti týkající se pracovních operací pěstování zeleniny a květin. Program byl založen na skupinové práci žáků a seniorů. Hlavním cílem vzdělávacího programu bylo připravit účastníky tak, aby byli schopni spolupracovat a řešit úkoly s ostatními účastníky, aktivně vytvářet informace a předávat nové poznatky a vlastní zkušenosti. Cílem oborného vzdělání bylo prohloubit vědomosti a dovednosti, které umožní komplexní realizaci a správný technologický postup při pěstování zeleniny, bylinek a květin.

Program Vaříme společně – tradičně a moderně

Třetím programem mezigeneračního učení ověřeným v projektu EQAVET byl program Vaříme společně – tradičně i moderně SOŠ a SOU v Písku. Kurzu v rozsahu 62 hodin se zúčastnilo 11 účastníků. V programu určeném především seniorům se vzdělávaly společně odlišné generace a to formou kooperativního učení ve skupinové práci mladých i seniorů. Cílem vzdělávacího programu v odborné rovině bylo získání nových poznatků v oblasti gastronomie, dietního stravování a zdravého životního stylu. V oblasti sociální bylo cílem zlepšit komunikaci mezi mladší a starší generací, podpořit vzájemnou empatii, osvojení asertivního chování a podpoření emoční inteligence. Zde se podařilo kromě žáků oboru kuchařské práce zapojit také žákyni oboru pečovatelské práce. Oba obory se tak vzájemně obohacovaly a žáci se učili také spolupracovat v týmu složeném i z jinak odborně zaměřených vrstevníků.

Ověřované programy mezigeneračního učení měly pozitivní dopad na všechny zapojené skupiny. Žákyně a žáci si vyzkoušely roli lektora v oboru, v němž se sami vzdělávají, učitelé – lektoři se zase věnovali zcela jiné cílové skupině, než na kterou jsou zvyklí. Zároveň se všichni učili vzájemné toleranci s ohledem na určitá specifika, která s sebou přináší určitý věk. Programy s podporou vzdělávání napomáhají zvyšovat sociální úroveň seniorů a prodloužit aktivní část jejich života.


Zdroj: Tisková zpráva NÚV

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.