Na zkvalitnění přípravy učitelů půjde z fondů EU 400 milionů

úterý 12. března 2019 ·

Ministerstvo školství vyhlašuje z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání výzvu určenou pro veřejné vysoké školy vzdělávající budoucí učitele. Výzva Pregraduální vzdělávání II podpoří koncepční proměny přípravného vzdělávání učitelů nejen na pedagogických fakultách, ale i na ostatních fakultách se studijními programy zaměřenými na učitelství. Ve výzvě je pro vysoké školy připraveno celkem 400 milionů korun.



Jde o pokračování úspěšné výzvy Pregraduální vzdělávání I, díky níž byly již před dvěma lety podpořeny částkou 363 milionů korun všechny pedagogické fakulty v ČR. „První vlna výzvy byla velmi úspěšná, zapojily se do ní všechny pedagogické fakulty. V aktuálně vyhlašované výzvě jsme rozšířili spektrum žadatelů, kteří budou moct podporu využít, a přidali jsme nové aktivity pro pedagogické fakulty, aby mohly dále rozvíjet výsledky z první výzvy,“ řekl Václav Velčovský, náměstek pro řízení sekce EU a ESIF.

Projekty vysokých škol mohou být zaměřené například na zvyšování kvality a inovace studentských pedagogických praxí, síťování fakult vzdělávajících budoucí učitele nebo na podporu didaktického využívání digitálních technologií ve výuce. Díky projektům dojde také ke zvýšení kvality práce vysokoškolských pedagogů a k rozvoji osobnostně-sociálních kompetencí budoucích učitelů v kontextu společného vzdělávání. Finanční podporu mohou žadatelé využít i na zahraniční výjezdy svých studentů (budoucích učitelů) nebo pedagogů zapojených do projektu.

Žádosti o podporu z výzvy Pregraduální vzdělávání II s alokací 400 milionů korun budou přijímány od 11. března 2019 do 28. června 2019.


Další informace naleznete zde

4 komentářů:

Pavel Doležel řekl(a)...
12. března 2019 v 8:41  

Ježišmarjá. To je jako ty prachy vzít a spláchnout do ...

Proč to soudruzi z Bruselu nepřidaj učitelům do výplat?

smutný učitel řekl(a)...
12. března 2019 v 10:25  

Pane Doležele,

Váš komentář mě po dlouhé době přinutil zareagovat. A to proto, že se s Vámi snad poprvé bez výhrad shodnu. Skoro bych řekl, že spláchnout ty peníze do ... by bylo jejich efektivnější využití, protože by aspoň nepodporovalo pseudopráci těch, kteří pouze vymýšlí absurdní projekty řízené shora, které nemají pro české školství téměř žádný užitek. Je mi z toho zle a situace je rok od roku horší... výzvy, projekty, papíry a ten, kdo prostě jen učí, je nevhodný, podhodnocený a bude nahrazen tím, kdo umí lépe ždímat prachy ze státu.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
12. března 2019 v 11:06  

Na VŠ by se měli soustředit na výuku, ne na projekty.

Ivo Mádr řekl(a)...
12. března 2019 v 20:22  

Je zajímavé sledovat, jak při různých EU projektech mizí finance vertikálně směrem dolů.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.