Michael Šebek: O své budoucnosti víme daleko méně než dřív

pondělí 4. února 2019 ·

"Budoucnost už není, co bývala," směje se 64letý vedoucí katedry řídicí techniky Fakulty elektrotechnické. Těmto změnám by se podle něj mělo přizpůsobit i vzdělávání, které musí být "future-proof", tedy odolné vůči budoucnosti. "Místo specialistů budeme muset vychovávat generalisty. Už nyní se ukazuje, že roboti a umělá inteligence nás porazí právě ve specializaci. Naše výhoda budou jiné schopnosti, třeba kritické, tvůrčí a logické myšlení," říká Šebek pro Hospodářské noviny. .


Michael Šebek (cvut.cz)
I proto se snaží v rámci studijního programu kybernetika a robotika přistupovat k výuce jinak, než je běžné. "Ostatní školy učí studenty nejmodernější technologie. My je učíme technologie, které ještě neexistují. Tím chci říct, že je připravujeme na to, aby je sami uměli vymyslet," popisuje pedagog...

Budoucnost vzdělávání vidí Šebek v umělé inteligenci. Ta by podle něj mohla třeba kontrolovat testy. "Přál bych si také, aby se školy v Česku posunuly k západnímu modelu řízení. U nás rozhodují akademické senáty, což nefunguje zrovna nejlépe. Naopak na školách třeba v Americe jsou za zásadní rozhodnutí zodpovědné největší osobnosti škol."


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
4. února 2019 v 11:23  

zcela obráceně! vše se zjednodušilo-společnost,ekonomika i naše budoucnost,navíc podstatné věci za nás rozhodují jiní,takže si nemusíme lámat hlavy svou budoucností,jsme ekonomicky podsoučástí německa,které se rozhodlo,že budeme zemí montovnou-malou čínou za krušnými horami,zemí kvalitní výroby a nízkých nákladů,pro školstí z toho vyplývá připraviat:
1/dělnické kádry pro auomotive-dvou/tří leté učební obory
2/lidi (kvalifikované) do služeb
3/státní zaměstnance potřebné pro provoz státu-gymnasiální typ vzdělání
jde jen o to najít odvahu a provést optimalizaci soustavy,uzavřít nepotřebné školy,zrušit nepotřebné obory,gymply přeměnit na školy všeobecně vdělávací (vpodstaě jimi již jsou),takže vše jest vcelku jasné,jen se musí najít ten,kdo to provede....

mirek vaněk řekl(a)...
4. února 2019 v 13:46  

"My je učíme technologie, které ještě neexistují. Tím chci říct, že je připravujeme na to, aby je sami uměli vymyslet,"

To je teda věc. To i Japončíci koukají:-)


Jinak souhlasím spíš s Laimesem. Hlavně aby se děti nepřetěžovali a nedej bože se nenaučili něco navíc. Jen to co budou potřebovat.

laimes řekl(a)...
4. února 2019 v 14:10  

školství by se mělo připravit na to,že se lidé budou do 35 let doplňkově vzdělávat a s tím dnešní zastaralý systém nepočítá,
bude běžné, že na učilišti bude třída 16ti letých,vedle 25ti letých a vedle 30ti letých a že za svůj život budou i dvakrát,tříkrát měnit profesi, aby se nějak uživili

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.