Julie Hrstková: Nový nápad hejtmanů školství nespasí

čtvrtek 14. února 2019 ·

„Aspoň jedna věc se hejtmanům musí přiznat. Nevzdávají se. Poté co je za snahu omezit přístup na střední školy pomocí tzv. cut-off skóre, tedy nepodkročitelného minima u přijímacích zkoušek, zkritizovali nejen odborníci a profesní skupiny, ale také ministerstvo školství, nevzdali se a nezahodili flintu do žita. Ani v nejmenším - oprášili nápad na srovnávací zkoušky v páté a deváté třídě, které by prý mohly nahradit přijímací zkoušky na střední školy,“ píše Julie Hrstková v Hospodářských novinách.


Julie Hrstková (repro ČT)
Hrstková mimo jiné píše:

Jen pro připomenutí. Plošné testování dětí v páté a deváté třídě zahájila v roce 2012 Česká školní inspekce, ale po dvou letech zkušebního provozu od toho ustoupila. Důvody, které k zastavení vedly, platí i dnes.

Zaprvé: testování z matematiky, češtiny a přírodních věd (tedy zhruba to, co by od testů požadovali hejtmani i dnes), neprokázalo schopnosti žáka studovat a udělat maturitu, ale pouze to, jak moc je schopný se naučit školní látku.

A zadruhé se Česká školní inspekce obávala, že by testy vedly k požadavkům rodičů na sestavení žebříčku škol podle toho, kdo a jak testy udělal. Ani to přitom není nijak vypovídající.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.