Češky jsou vzdělanější než muži, přesto vydělávají méně. Ženy kvůli dětem musí přerušit kariéru

čtvrtek 21. února 2019 ·

Mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi v produktivním věku převažují ženy. Jsou také lépe jazykově vybavené. Přesto stále vydělávají o poznání méně než muži. Zásadním faktorem, který k rozdílným výdělkům vede, je mateřství. Na to, že se vzdělanost české společnosti zvyšuje, upozornil Český statistický úřad, který srovnal hodnoty z let 2010 a 2017. "Vzrostly počty vysokoškolsky vzdělaných, a to zejména žen," uvedl za úřad Marek Řezanka z oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí. Informují Hospodářské noviny.


Ve sledovaném období přibylo 270 tisíc žen s vysokoškolským diplomem a jen 164 tisíc mužů. Ve věku do 35 let mají vysokou školu dvě pětiny žen a 27 procent mužů. Poměr se začíná obracet po pětapadesátce. Ve věku nad 65 let má titul 17 procent mužů a osm procent žen.

Navzdory dobré kvalifikaci ženy vydělávají méně. "Mezi vysokoškoláky sice převažují ženy, ale na trhu práce je to jiný příběh. Hraje tam roli odchod na mateřskou a následně péče o děti předškolního věku," podotkl Řezanka z ČSÚ.

Řešení podle ekonoma Filipa Pertolda z institutu CERGE není jednoduché. Dalo by se jít třeba německou cestou, kde je rodičovská dovolená mnohem kratší, a když se na ní partneři nevystřídají, část peněz od státu jim propadne. Chybí také místa ve školkách, hlavně pro děti mladší tří let.


Celý text naleznete zde

10 komentářů:

Pavel Doležel řekl(a)...
21. února 2019 v 10:54  

To nebude zdaleka jen přerušením kariéry, i když i to je určitá nevýhoda na trhu práce. Nejsilnější vliv na mzdy ale bude mít vystudovaný obor. A tak se podívejme na to, jaké je zhruba rozložení po oborech. K 31.12.2013 studovalo na VŠ 207 tis. žen a 161 tis. mužů. Jenže, přírodní vědy studovalo 19 tis. mužů a pouze 13 ti. žen, technické obory dokonce 57 tis. mužů a pouze 25 tis. žen, ale naopak humanitní obory studovalo 42 tis. žen, zatímco pouze 22 tis. mužů. Pedagogiku, učitelství a sociální péči studovalo 34 tis. žen a pouze 7 tis. mužů. I v oborech kulturních a uměleckých studovalo takřka dvakrát více žen, než mužů.

Takže vyvozovat z toho, že ženy jsou "vzdělanější" a přesto berou méně to, že jde o problém mateřství, je dost veliké zjednodušení. Skutečný vliv mateřství bychom dovodili, kdybychom data očistili o rozdíly v oborové struktuře vzdělání žen a mužů. Jde o ideologický článek, který se snaží navodit dojem, že problém je v něčem, v čem není.

BP řekl(a)...
21. února 2019 v 12:40  

Pane Doležele, i ve školství, kde by měla platit stejná pravidla pro obojí pohlaví, tomu tak není. Tarify jsou sice závazné, ale už tomu tak není v osobním ohodnocení, odměňování, ve funkcích a přesčasových hodinách, které přiděluje učitelům vedení školy. Takže ve výsledku i platy ve školství se mezi pohlavími značně liší.
Nemám to vycucané z prstu, znám to z praxe, i když se dnes nic z toho nesmí zveřejňovat, ale některé věci si mezi sebou řekneme.

Pavel Doležel řekl(a)...
21. února 2019 v 16:02  

Ano, a je to tak i na školách, které řídí ženy. Mateřství má zcela jistě vliv, akorát podstatně nižší, než se nám snaží někteří ideologové z think tanků a jiných tanků, nabulíkovat - asi aby měli co "zkoumat".

Tajný Učitel řekl(a)...
21. února 2019 v 16:17  

"Ideologové s think tanků" a mrzkých neziskovek plných kulturních antropologů se s tím, na rozdíl od kanclíkových kecálistů a ngo haterů, snaží něco dělat.

Tajný Učitel řekl(a)...
21. února 2019 v 16:18  

Aby ty ženy mohli tvořit ty opravdové hodnoty stejně hodně a za stejný peníz jako muži.

Pavel Doležel řekl(a)...
21. února 2019 v 16:26  

Jo jo tajnej. Hlavně ti ideologové s think tanků. Ty nám panečku tvořej ty hodnoty nejhodnotovatější. Asi jako voni. Myslitel z kabinetíku školy pro ty s pomaleji se rozvíjejícím mozkem, kteří se hodili do profilu školy.

Pavel Doležel řekl(a)...
21. února 2019 v 16:40  

Voni se s tím všichni tihleti ideologové snažej něco velkýho dělat. Hlavně hubou a hlavně z EU dotací a grantů. Prostě - zvěstovatelé světlých zítřků, kteří hrdinně, neohroženě a nezištně napravují ten pokřivený svět, který řídí ta v těchto kruzích tolik nenáviděná volná ručka trhu. Trh nám přece nebude říkat, co je správně. To přeci my z think tanků, víme sami nejlíp. Kolik bude jaký podnikatel komu platit rozhodneme my - Strana.

Ivo Mádr řekl(a)...
21. února 2019 v 17:13  

Pavel Doležel

Statistika prvního odstavce vašeho prvního příspěvku je naprosto vypovídající. Na této bázi nemůže nikdo nic srovnávat.

Tajný Učitel řekl(a)...
21. února 2019 v 20:09  

Když voni uznávaj jen přídovědy a technické obory jako to opravdově skutečné vzdělání, vedoucí k vytváření těch opravdových hodnot. Humanity se hodí leda pro čerpače v neziskovkách, že ano. No a já tvrdím, že kvalitní humanitní vzdělání je poslední baštou lidstva proti techno-byznysovému "pokroku", který dovedl digitálně dementní lidstvo na pokraj zániku.

Petr Portwyn řekl(a)...
22. února 2019 v 13:40  

BP
Jestli to není tím, že učitelé-muži ty přesčasové hodiny bez remců odučí...
Zas že by se učitelky o přesčasy nějak draly, to jsem opravdu nepozoroval.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.