V Praze nemá na oběd přes 10 tisíc dětí. Město chce pro ně zřídit fond

čtvrtek 10. ledna 2019 ·

V Praze ohrožuje příjmová chudoba více než deset tisíc předškoláků a školáků. Oběd zdarma dostává jen část z nich. Dětem přispívá na jídlo stát nebo na obědy přímo školám přispívají podnikatelé. Vedení Prahy však hodlá vytvořit fond, který by rozdělování příspěvků dětem zjednodušil a k obědům by se mohlo dostat více dětí. Reportáž přináší iDNES.cz.


Podle Českého statistického úřadu příjmová chudoba ohrožuje zhruba 10 200 pražských dětí a dospívajících ve věku 3 až 18 let navštěvujících předškolní a školní zařízení. Kolik z nich se nestravuje ve škole ani doma, zůstává otázkou.

Podle odborníků na vzdělávání mají obědy zdarma pro děti z nízkopříjmových skupin řadu pozitivních dopadů. Mnozí experti tvrdí, že díky stravě zdarma se zlepšuje jejich školní docházka a dokážou se ve škole lépe soustředit. Nad tím oslovení ředitelé škol ale váhají. Největší přínos vidí spíše v tom, že děti lépe zapadnou do kolektivu, což se následně často promítne i do jejich školních výsledků.

„Tyto děti mají lepší prospěch, protože ve chvíli, kdy s ostatními dětmi tráví čas v jídelně, jdou s nimi i domů a mají pak se spolužáky lepší vztahy. A výuka je často skupinová, děti pracují ve dvojicích, a díky tomu se to spojení a kamarádství hledá mnohem lépe,“ popisuje Pavel Kopečný, ředitel školy Květnového vítězství na Praze 4, kde dostává obědy zdarma přibližně deset dětí z osmi set prostřednictvím projektu Obědy pro děti.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.