Učitelé našli na lednové výplatnici průměrně 39 tisíc. Vláda se pře, zda má zvyšovat tarify nebo prémie

pondělí 21. ledna 2019 ·

Průměrný hrubý měsíční plat učitelů v lednu přesáhl 39 tisíc korun, což je o pět tisíc víc než v roce 2018. Vyplývá to z nové analýzy ministerstva školství, kterou získala Česká televize. Stejným tempem by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měly platy učitelů zvyšovat i v příštím roce. Ve vládě však panuje spor, jestli se má zvyšovat jen tarifní složka všem nebo i prémie těm učitelům, které ředitelé považují za dobré.


Ministerstvo školství ve své nejnovější analýze tvrdí, že jen od roku 2015 do letoška vzrostl průměrný plat pedagogů o víc než 12 tisíc korun hrubého. Nejrychleji stát zvyšoval učitelské platy v posledních dvou letech.

Spor se však vede o to, jak velkou míru autonomie budou mít v rozdělování peněz na platy ředitelé. „Rok 2020 chceme navýšit o 15 procent s tím, že tarif by měla být půlka a půlka by měla být pohyblivá složka. Protože my skutečně chceme, aby ředitelé škol měli podstatně větší kompetence,“ navrhuje Babiš.

Vládní ČSSD a také komunisté, kteří kabinet tolerují, s tím nesouhlasí.


Celý text a reporáž ke stažení naleznete zde

12 komentářů:

laimes řekl(a)...
21. ledna 2019 v 10:01  

včera v telce-dneska v samošce! přál bych vám slyšet dnes ráno hlas lidu.....

poste.restante řekl(a)...
21. ledna 2019 v 10:21  

přál bych vám slyšet dnes ráno hlas lidu.....
A? Plyne z toho snad něco pro učitele?
Mají snad své výplaty vracet?

mirek vaněk řekl(a)...
21. ledna 2019 v 11:04  

Jo když se to správně statisticky pojme, pak se i průměr vyšplhá na 39 tisíc.
V lednu se vyplácí odměny - zbytek peněz které zůtaly na účtech za minulý rok - moc to není ale průměr to zvedne. To takoví zaměstnanci škodovky či hyundai, když dostali odměnu měsíční plat a více tak mají za leden průměrně 70 klacků a více. To je co závidět! A co takoví ministři a státní úředníci, Jaképak mají odměny?

Ivo Mádr řekl(a)...
21. ledna 2019 v 13:50  

Jo,jo. Medializace ve sdělovacích prostředcích byla nadprůměrná. I pan premiér se velmi snažil. Jen mnozí mimo školství toto navýšení "nechápou", protože žijeme v ČR. A tady si sousedé závidí i tyčku v plotu.

Tomáš Barták řekl(a)...
21. ledna 2019 v 14:41  

Vláda se pře? Vláda se zavázala zvyšovat obojí. Ať to dělá.

BP řekl(a)...
21. ledna 2019 v 20:42  

Na výplatnici za leden jsme dostali výplatu za poslední měsíc loňského roku. Nevím, jak kdo a kde. Ale moje výplata za prosinec i s odměnou nepřesáhla 36800 a to jsem v posledním stupni 12. platové třídy. Takže zase kdosi rozviřuje peklo na veřejnosti, jak se ti učitelé nemají. Realita se od té mediální komedie zdaleka liší. Ale to už nikdo lidem nevysvětlí, protože se do světa vytrubují nesmysly. Možná v Praze to tak měli, ale na periferii ani s lupou nic takového na svém výplatním lístku nevidím.

BP řekl(a)...
21. ledna 2019 v 20:45  

Prosincová výplata 2017 byla vyšší 38200,- Kč. U mě tedy pokles.

Radek Sárközi řekl(a)...
21. ledna 2019 v 23:24  

Na průměr nikdy nedosáhne polovina (Plaga), natož dvě třetiny (Dobšík) zaměstnanců. Je to matematický nesmysl... A jaký byl skutečný průměr za rok 2019 bude známo nejdříve počátkem roku 2020.

Unknown řekl(a)...
22. ledna 2019 v 9:15  

Nechce se mi ani věřit, co ministerstvo, potažmo pan ministr vymysleli.Pokud však shlédneme zveřejněné odměny, které se rozdávaly na ministerstvu, tak se mi chce zvracet. Domníváte se, pane ministře, že vaší náměstkové dělají víc, než učitelé? Z čeho rozdáváte, když říkáte, že na učitelské platy máte pouze 10% ( nepočítám 5% navýšení, je to částka, kterou ředitel určí podle toho, kolik učitelů si koupilo Sidol a leští kliky ).Za ty odměny se již lépe žije. Potom nebrečte, pane ministře, že nemáte možnost navýšit učitelům mzdy, když na svém ministerstvu rozdáváte ve statisících !!!!

laimes řekl(a)...
22. ledna 2019 v 11:05  

BP/ více optimismu!užívekte si života, váš důchod bude třetinový,a předčasný,nedejbože,čtvrtinový!

BP řekl(a)...
22. ledna 2019 v 21:05  

Laimes, horší než ty peníze je rozhodně bossing na pracovišti. A to u mě ještě dobrý, ale aby se zástupce vozil po lidech a zesměšňoval některé, hlavně kolegyně, které učí jako on matematiku, na poradách před ostatními, je vrchol všeho. Ten člověk vůbec nepatří na své místo, ale ředitel to nechce vidět, neboť je ve funkci nový a všichni, včetně žáků vědí, že skutečnou osobou, která školu řídí, je právě onen zástupce. To je šílená a neřešitelná situace.

BP řekl(a)...
22. ledna 2019 v 21:15  

Laimes, také jsem zažila se zástupcem jednu situaci, která se mi jevila jako šikana, napsala jsem hned řediteli o tom mail. A co myslíte, jak to dopadlo? Ředitel dal za pravdu zástupci, i když já jsem řešila věci důležité pro školu, které celkem spěchaly a nesnesly odkladu, ale v právu jsem nebyla a mohli jsme si to vyříkat na koberečku ve třech. No, o to už jsem vůbec nestála, raději jsem se na vše vybodla. Ještě si v tom pošlapat, to si chci raději v klidu dožít. Hodila jsem to za hlavu. Ale až nyní skončím, některé věci řediteli připomenu i s tím, že bych to mohla ohlásit na inspektorátu práce, aby si přišli do školy posvítit. I když nevěřím v žádnou nápravu. Ale kdyby nebyli někteří kolegové nebo některé kolegyně zbabělí, možná, by se něco zjistilo. Jenže mnoho z těch, kterých se to týkalo, už jsou ze školy pryč. Buď sami odešli nebo byli odejiti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.