Startuje druhý ročník ceny pro inspirativní pedagogy Česka – Global Teacher Prize CR

pátek 4. ledna 2019 ·

Národní varianta mezinárodní ceny pro inspirativní učitele právě zahajuje svůj druhý ročník. Nominovat kandidáty nebo přihlásit se do ceny je možné na webových stránkách ceny do 31. března. Vyhlášení vítězů letošního ročníku proběhne v červnu.


Cena GTP CR si klade za cíl identifikovat, podpořit a ocenit inspirativní pedagogy působící na základních a středních školách v České republice. Zároveň chce motivovat současné i budoucí učitele k výkonu jejich povolání a napomoci zvýšení prestiže učitelské profese.

Do ceny se může přihlásit každý pedagog sám, zároveň je však možné na cenu inspirativní učitele nominovat. To může učinit kdokoli – pro nominaci stačí uvést pouze jméno a působiště zvoleného kandidáta. Přihlášení kandidáti jsou hodnoceni odbornou porotou na základě 4 kritérií – důraz se klade na vzdělávací úspěch u každého žáka, vyváření inovativních forem výuky, aktivní mimoškolní aktivitu, spolupráci s ostatními školami či vzdělávacími institucemi a zapojení v učitelské komunitě.

Z došlých přihlášek bude na základě bodového hodnocení nezávislými hodnotiteli vybráno 30 semifinalistů a poté 10 finalistů, které navštíví odborná porota v místech jejich působiště, aby mohla posoudit jejich práci přímo na hodinách. Vyhlášení vítězů proběhne 10. června. Vítěz ceny obdrží finanční odměnu ve výši 50. 000 Kč a stáž na zahraniční škole; finalisté, kteří se umístí na druhém a třetím místě si odnesou finanční odměnu v hodnotě 40.000 a 30.000 Kč.

Hana Matoušů, koordinátorka pro GTP CR, EDUin k zahájení letošního ročníku ceny řekla: „Mezinárodní cena GTP bude letos vyhlašována již po páté, v České republice startujeme v tomto roce druhý ročník její národní varianty. V dosavadních ročnících GTP CR – v pilotním v roce 2017 a v loňském oficiálním prvním – se do ceny přihlásilo celkem 91 kandidátů. Zhruba 3/5 z přihlášených byli učitelé základních škol, 2/3 kandidátů byly ženy a více než polovina z kandidátů působila ve školství více než 15 let. Velkou radost máme z toho, že se nám podařilo oslovit pedagogy nejen v rámci jednoho regionů, ale že se do ceny zapojili učitelé ze všech krajů ČR.“


Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.