Petr Zídek: Bretschneiderové učí dějepis (Ke schůzce ministra Plagy s šéfem tajné služby)

středa 16. ledna 2019 ·

„Celá věc má dvě roviny: principiální a věcnou. Principiálně je v demokratické společnosti naprosto nepřípustné, aby tajná služba jakkoli ovlivňovala školní výuku. Působnost BIS jasně vymezuje zákon z roku 1994 a o didaktice dějepisu tu nic nestojí,“ píše Petr Zídek v Lidových novinách.


Petr Zídek (repro ČT)
Zídek mimo jiné píše:

Věcně jsou teze o sovětské verzi moderních dějin a proruském panslovanství, které u nás ovlivňuje výuku dějepisu, naprosto mimo realitu. Příznačné je, že ani za pět týdnů po publikaci této spekulace nevystoupil žádný odborník, který by s ní souhlasil. Poznámka BIS navíc navozuje představu, že existují nějaké národní, ruské, české, německé verze dějin, které spolu při výuce soupeří. To je ale jen iluze, cílem školního dějepisu, alespoň u nás, není vtloukat dětem do hlavy nějakou „naši verzi dějin“, ale „kultivace historického vědomí jedince“.

Nepřijatelná iniciativa BIS má opačný efekt, než její strůjci zamýšleli. Přiřazuje nás k zemím, kde tajné služby ovládají společnost. Například k Rusku...


Celý text naleznete v Lidových novinách

4 komentářů:

Ivo Mádr řekl(a)...
16. ledna 2019 v 9:36  

BIS v demokracii nemůže řídit a ovlivňovat školství. Od toho tady máme úplně jiné instituce.

Karel Lippmann řekl(a)...
17. ledna 2019 v 17:45  

Petr Zídek přesvědčivě vysvětluje svůj nesouhlas s výroky BIS a se setkáním ministra školství s jejím šéfem. Zdá se, že nesouhlasících je většina. Obsah nesouhlasu však může být různý:
1) Buď je takové praktiky nutné zásadně odmítnout - pojetí obecné, pan Zídek se k němu přihlásil.
2) Je třeba tuto zprávu a chování pana ministra odmítnout, protože zpráva je nepravdivá, výuka daných předmětů je nyní zcela objektivní, padni, komu padni, BIS se mýlí - zaměření na současný stav.
3) Zprávu a reakci pana ministra je třeba odmítnout, protože výuka nevykládá dějiny v sovětském pojetí, ale naopak v pojetí, které dnes odpovídá našemu zakotvení v současném rozděleném světě - politicky relativizované pojetí.
Až do poslední věty jsem byl přesvědčen, že se argumentace Petra Zídka pohybuje v rámci pojetí prvního, objektivně historického. Nakonec se mu však trochu zpronevěřil. Pokud uvedl jako špatný příklad Rusko, měl to jako historik alespoň stručně doložit a současně měl uvést příkladů více. Rusko v tom přece nejede samo. Takto Petr Zídek svou objektivitu historika zbytečně ohrozil "úlitbou bohům". A není pak ani zcela jasné, co si o reálném obsahu dané kauzy vlastně myslí.

tyrjir řekl(a)...
17. ledna 2019 v 18:35  

Pane Lippmanne, souhlasím. Kdysi někdo nazval Česko jako ČEZko. Doufám, že nedojdeme až k BISku nebo ČUČsku.

http://www.ceskaskola.cz/2019/01/msmt-ke-schuzce-ministra-plagy-s.html

tyrjir řekl(a)...
17. ledna 2019 v 18:36  

Doufám, že nedojdeme až k BISsku nebo ČUČsku.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.