Ministr školství Plaga má namále. Ve vládě by ho mohl nahradit bývalý brněnský primátor Petr Vokřál

čtvrtek 17. ledna 2019 ·

Tři na sobě nezávislé zdroje z vládních kruhů, které si přály zůstat v anonymitě, uvedly, že namále má především ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga. Důvodem mají být názorové střety ohledně financování sportu. Reportáž přinášejí Lidové noviny. Informace o tom, že premiér uvažuje o odvolání Plagy, se již dříve objevily v České televizi nebo časopisu Týden.


Rbert Plaga (msmt.cz)
Zdroje LN se shodují, že adeptem na uvolněné křeslo by byl bývalý brněnský primátor Petr Vokřál. Místopředseda hnutí premiéra Andreje Babiše patří k nejpopulárnějším politikům ANO. Loni v komunálních volbách sice zvítězil, nedokázal však vytvořit koalici a jeho klub skončil v opozici.

Záležitostí, která ministru Plagovi u jeho nadřízeného nepřidala body, měl být loňský spor s tehdejším primátorem Brna Petrem Vokřálem (ANO) o financování závodů světového šampionátu silničních motocyklů na Masarykově okruhu v Brně.

Plaga některými svými kroky otřásl školským prostředím. Nejvýrazněji asi v souvislosti se státními maturitami.

Ředitelé škol by však chtěli slyšet přesnější informace, jak bude státní maturitní zkouška vypadat. „Pan ministr po maturitních zkouškách v roce 2018 slíbil, že se vyjádří na podzim, bohužel však stále nevíme, jaké změny u maturit zamýšlí a zda vůbec nějaké,“ řekla LN Renata Schejbalová, předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií.


Celý text naleznete v Lidových novinách

17 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
17. ledna 2019 v 8:19  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
17. ledna 2019 v 8:21  


Petr Vokřál je vrcholový manažer mezinárodní úrovně. Je pravicového smýšlení a do vrcholové politiky se nežene. Nechal se přemluvit v Brně, ale do Prahy se mu moc nechce.

https://neovlivni.cz/petr-vokral-posledni-liberal-v-ano-2/

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Petr_Vokřál

Koukám že nynější týdenní zahraniční cesta premiéra Babiše má poněkud mírnější průběh, než jeho loňské cesty. I tak mají asi různé myši trochu volnější dvorek, když na jejich rejdění pan premiér nemůže hned odpovídat. Doufám, že si z těch myší a tanečků novinářských kachen kolem jejich bobků ministr Plaga nedělá příliš těžkou hlavu. Osobně vidím u ANO jako vratkou spíš pozici ministra spravedlnosti. Premiér Babiš řekl, že případné změny ve vládé budou až po březnovém sjezdu ČSSD. Přeji těm myším a kachnám, aby jim do té doby energie vydržela. Budou jí možná ještě potřebovat. Přinejmenším na úklid nebo navonění znečištěnéhon dvorku.

J.Týř


Radek Sárközi řekl(a)...
17. ledna 2019 v 10:28  

Ministr školství nechce z rozpočtu MŠMT dotovat komerční akci v Brně a má kvůli tomu problémy? Kde to jsme?

Simona CARCY řekl(a)...
17. ledna 2019 v 14:37  

Dobrá zpráva.

Tajný Učitel řekl(a)...
17. ledna 2019 v 14:51  

Co udělal Plaga špatně, krom mírného šlápnutí na cermatí kuří oko a neposlechnutí krajské lobby ohledem příjímačkové lajny? Má vlastní názor a vlastní vůli a to se v dnešní české politice netrpí. Poslouchat bosse, držet tlamu a krok je zaručená cesta k trvanlivosti.

Ivo Mádr řekl(a)...
17. ledna 2019 v 15:31  

Mám obavy, že je úplně jedno kdo tam je. Jeden vymyslí RVP, další inkluzi po českém způsobu, ..."z louže do bláta".

Jana Maříková řekl(a)...
17. ledna 2019 v 16:04  

Plaga se především neměl scházet s BISkou a konzultovat s ní obsah učebních plánů. Ale to už teď ví. S Vokřálem bychom si rozhodně nepomohli....

tyrjir řekl(a)...
17. ledna 2019 v 18:20  

Tři na sobě nezávislé zdroje z vládních kruhů, které si přály zůstat v anonymitě, uvedly, že namále má především ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga. Důvodem mají být názorové střety ohledně financování sportu...

Hm, mne by zajímalo, které "Tři na sobě nezávislé zdroje z vládních kruhů, které si přály zůstat v anonymitě," (!:))) tuhle kachnu, ostříže, či myší bobky vypustily. ANO i ČSSD mají před svými sjezdy a tak se celkem nutně vedle mezipartajního soupeření odráží v činnosti menšinové vlády i vnitrostranický boj?

Podíváme-li se na tuto otázku nezaujatě, měli bychom brát v úvahu tři možnosti:

- Ty tři zdroje jsou z ANO. To by mohlo znamenat, že jde o vnitrostranický boj v ANO a že tam ten sport opravdu hraje významnou, nikoli však nutně jedinou, roli.

- Ty tři zdroje jsou z ČSSD. To by mohlo znamenat, že jde o mezistranický boj mezi ČSSD a ANO a že ten "sportovní problém" je prostředkem k "nahlodání" "jednoty" ANO. Přitom však pravým důvodem může být atak na ministra (respektive i na premiéra), který se hamáčkovsky špidlosobotkovké ČSSD nezamlouvá z mnoha jiných "důležitějších" důvodů (např. revize inkluze, (nedo)šetření korupce v čerpání rozpočtu a vzdělávacích a sportovních dotací včetně např. tzv. revize RVP, Kariérního (ne)řádu, žákovských obědů zdarma, případně i relativně svébytný postoj ministra Plagy při jednání o čučkařské Zprávě BIS, atd., atd. atd.).

- Ty tři zdroje jsou z ANO i ČSSD. V tom případě může jít o směsici výše uvedených i jiných důvodů. Tuto možnost považuji za nejpravděpodobnější.

Přeji ministru Plagovi, aby v této situaci se ctí obstál. Doufám, že až se pan premiér vrátí z týdenní asijské cesty, udělá si ve vládě "o trochu lepší pořádek" a "uvede věc na pravou míru". Podobně jak to předtím udělal u "Otázek" kolem ministra dopravy.

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
17. ledna 2019 v 18:21  

ANO i ČSSD mají před svými sjezdy a tak se celkem nutně vedle mezipartajního soupeření odráží v činnosti menšinové vlády i vnitrostranický a mezistranický boj?

laimes řekl(a)...
17. ledna 2019 v 18:46  

mšmt se má starat i tělovýchovu a ne o sport, nechť si sportovci zřídí ministerstvo sportu

Unknown řekl(a)...
17. ledna 2019 v 23:46  

Vokřál nebo Plaga, ono je to v podstatě za osmnáct, nebo bez dvou za dvacet. Jediné, co mne uklidnilo, že oba jsou z hnutí ANO, a proto bude líp.

Radek Sárközi řekl(a)...
17. ledna 2019 v 23:58  

Kateřina Valachová (z Brna) navýšila příspěvek na ty závody motorek na 70 milionů, ministr Robert Plaga to snížil na 39 milionů...

http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/ministryne-valachova-budoucnost-motorek-v-brne-je-zajistena

Pro srovnání: Na obědy zdarma dává MŠMT 30 milionů.

tyrjir řekl(a)...
18. ledna 2019 v 2:29  

Že by primátor Brna Vokřál opustil svůj čerstvý primátorský post kvůli tomu, aby se jako neškolský manažer stal ministrem školství a vystavil se podezření ze střetu zájmů ve věci financování brněnské Velké ceny? Dělá si z nás ta utajená trojice "vládních" zdrojů legraci?

Nevznikla ta nepravděpodobná fáma na základě toho, že ani premiér Babiš ani ministr Plaga výslovně neschválili do školví intervenující Zprávu BIS?

Jsem opravdu zvědav, jak premiér Babiš na tu ostříží kachnu trousící mediální bobky zareaguje. Myslíte, vážení přátelé České školy, že premiér zareaguje pokáráním ředitele BIS za tu podivnou Zprávu BIS intervenující i do školství? Držím palec i panu premiérovi, aby se s tou situací se ctí vyrovnal.

http://www.ceskaskola.cz/2019/01/msmt-ke-schuzce-ministra-plagy-s.html

Simona CARCY řekl(a)...
18. ledna 2019 v 8:36  

Pane Týři, není na škodu věnovat aspoň okrajovou pozornost faktům, než začnete uvažovat nad tím, jestli by Vokřál chtěl či nechtěl opustit svůj primátorský post.

https://www.brno.cz/sprava-mesta/volene-organy-mesta/primator-mesta-brna/

tyrjir řekl(a)...
18. ledna 2019 v 12:07  

Děkuji paní CARCY za jeji korekci mého omylu (neúmyslného opomemutí známého faktu) a škrtám první odstavec mého komentáře 18. ledna 2019 2:29.

tyrjir řekl(a)...
19. ledna 2019 v 14:32  

Sjezd ANO bude v polovině února. Sjezd ČSSD bude začátkem března. Premiér Babiš prohlásil, že případné změny ve vládě udělá nejdříve po sjezdu ČSSD. Uvidíme, jak se ty dvě válcovačky mezi sebou (a samy sebe) "zválcují". Velké iluze si nedělám. Ani jedna z těch válcovaček nejedná, myslím, s českým školstvím zcela poctivě. To je věc, která je do značné míry spojuje - jejich neutěšený, notně oprýskaný, školsko růžový nátěr. Ministr Plaga má tedy ještě minimálně dva měsíce, aby ukázal, co umí, Uvidíme, jak se do té doby s tím oprýskaným školským nátěrem vyrovná.

E.Kocourek řekl(a)...
19. ledna 2019 v 15:44  

Odsud to vypadá, že o obsazení ministerských postů rozhoduje pan premiér Babiš a tak trochu také pan president Zeman. Papaláši ze socdem o tom rozhodují hluboko pod úrovní významnosti, t.j. mohou si "poručit" vyměnit jednoho bezvýznamného socialistického obejdu za jiného, ještě bezvýznamnějšího. ////

Takže Babišův odkaz na partajní sjezdy není nic jiného, nežli mazaná (neboť "uvěřitelná") záminka, proč nyní žádné ministry neměnit. Nechce je měnit, tak je měnit nebude, a pár měsíců může odpálkovávat příslušné dotazy. ////

Jsem si jistý, že v okamžiku, kdy bude chtít pan premiér Babiš vyměnit nějakého ministra, dozvíme se druhý den z ranních novin, že ministr byl vyměněn. Nebude nač čekat a nebude s kým se o tom radit. ////

Pan Babiš má podporu (velké části) veřejnosti proto, že působí dojmem akceschopnosti. Že řídí stát jako firmu. Pokud se k něčemu rozhodne, pak to také provede, a hned. Pokud něco neprovede, tak proto, že NECHTĚL, a ne že pro to nezískal podporu "demokratů" v Parlamentu. ////

Až pan Babiš přestane působit tímto dojmem, může to v politice zabalit. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.