Desítky tisíc dětí nepřijatých do mateřských škol? Nadsazené, tvrdí ministerstvo školství

čtvrtek 24. ledna 2019 ·

Mateřské školy odmítly v minulém školním roce přijmout zhruba každé třetí dítě, celkem jde o 33 tisíc předškoláků. Víc než třetině z nich bylo méně než tři roky. Podle výroční zprávy České školní inspekce se tak potvrdily obavy, že mateřské školy – po zavedení povinného roku předškolní výuky – nebudou mít dostatečnou kapacitu a rodiče budou mít větší zájem o soukromé školky. Podle ministerstva školství jsou ale čísla inspekce zavádějící; a otázku kapacit mateřských škol považuje spolu s odborníky za komplikovanější. Informuje Česká televize.


Počet nepřijatých dětí do mateřských škol – zhruba 33 tisíc – je podle ředitele Odboru předškolního, základního, základního uměleckého a speciálního vzdělávání ministerstva školství Jaroslava Faltýna nadsazený. „Není to tak jednoduché, žádný přesný údaj totiž nemáme. To číslo je zaokrouhlené nahoru a jde o žádosti, kterým nebylo vyhověno. Jenže rodiče podávají často více než jednu žádost,“ upozornil.

Podle Hany Splavcové z Asociace předškolní výchovy je dnes téměř nemožné zjistit, kolik dětí odmítly mateřské školy přijmout. „Děti nemají v žádance kód nebo symbol, který by je jasně identifikoval, aniž by šlo o osobní údaje. Takže přesný počet nepřijatých dětí neznáme,“ upozornila Splavcová. S tím souhlasí i Faltýn: případné zavedení identifikátoru by podle něj pomohlo zřizovatelům školek orientovat se v tom, kde místa chybí a kde přebývají.


Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.