Václav Cílek: Žijeme v době, kdy se hmotný svět začíná bouřit. Vozy pomáhají, když jich je málo, pak dopravu brzdí

úterý 25. prosince 2018 ·

„V době, kdy děti chodily bosé do školy a chudáci umírali na tuberu, bylo zapotřebí více blahobytu. Už kvůli důstojnému a svobodnému životu. Takže blahobyt byl zpočátku cestou k plnějšímu životu a úspěch byl možností, jak být sám sebou a stát na vlastních nohách. Jenže v okamžiku, kdy se nám popletly cesta a cíl, tak vznikl důraz na peníze, ještě víc peněz, ještě víc úspěchu, a protože to hmotný svět v tak velké míře nedovoloval, začali jsme žít na dluh, a to nejenom v bance, ale také ve stavu mostů, v kvalitě půdy, pestrosti lesa a početnosti motýlů. Vychází mi z toho, že začínáme žít v době, kdy se hmotný svět začíná bouřit,“ píše Václav Cílek v týdeníku Ekonom.


Václav Cílek (gli.cas.cz)
Cílek mimo jiné píše:

Média nejdřív šíří informace, pak dezinformace, automobily pomáhají, když jich je málo, pak ale dopravu brzdí. Na lese vyděláváme tak dlouho, až to je kůrovci líto a vloží se do hry. Právní systém se stane tak dokonalým, že sám sebe pohřbí pod ruinami příliš mnoha zákonů. A tak by šlo pokračovat. Podstatné je vnímat okamžik, kdy původně kreativní procesy začínají rozpouštět vybudovanou stavbu.



Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
27. prosince 2018 v 17:58  

žijeme v kapitalismu,tak je to prosté milý watsone

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.